IQOS, țigări clasice sau electronice: care afectează mai mult sănătatea copiilor

În prezent, dacă ești fumător, ai câteva soluții: IQOS – cu tutun încălzit, țigări electronice (de tot felul) sau fumatul clasic, țigări cu tutun. Ce înseamnă însă pentru sănătatea unui copil?

IQOS a venit cu un discurs în care a încercat să spună că țigările sale, deși conțin tutun, sunt ceva mai bune asupra sănătății decât cele clasice. Țigările electronice, până acum, au făcut câteva victime și sunt departe de-a fi sigure sau mai bune decât fumatul clasic. Dar între IQOS, e-țigări sau fumat clasic, care are un impact mai mare asupra sănătății?

Cert e că pentru un copil orice formă de ţigară e toxică. Chiar şi încăperea în care au fumat alții e toxică. Un copil expus la ţigări – indiferent de forma acestora – în timpul sarcinii şi în primii ani de viaţă nu are şansa să îşi construiască plămâni cu o capacitate respiratorie normală.

„Creşterea pulmonară se efectuează şi în următorii ani după ce s-a născut copilul, în următorii 4-5 ani se face maturarea pulmonară. Expunere în locuinţa, în maşină, a copil la acest tutun e foarte periculoasă. Sunt tari care sancţionează cu închisoare acest lucru”, a explicat pentru ȘtirileProTV conf. dr. Roxana Nemeș, medic primar pneumolog.

„Dacă fenomenul e permanent şi nu există pace, apare fenomenul de remodeloare bronşică, adică căile aeriene inceacă să izoleze acest război şi se modifică structură, se îngroaşă membrana bazală şi se îngroaşă muşchii respiratori. Și acest fenomen de remodelare bronşică apare din prima copilărie, degeaba vrea un copil de 20 de ani să se lase când părinţii lui l-au expus toată copilăria!”, a adăugat și conf. dr Mihai Craiu, medic primar pediatru.

Ce trebuie să știe părinții e că expunerea prelungită poate aduce modificări iremediabile ale aparatului respirator. Iar asta îi afectează cel mai mult pe copii, indiferent că vorbim de tutunul clasic sau de IQOS ori țigări electronice.

Chiar dacă nu e vorba de un copil născut, viața în perioada intrauterină poate fi, de asemenea, afectată. Plămânul se dezvoltă major în ultimele săptămâni de sarcină. De aceea, e importantă naşterea la termen. Mama fumează, plămânul fătului nu are o dezvoltare normală. Chiar dacă folosește IQOS sau alte alternative ale fumatului clasic.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI