03 nov. 2020 | 14:32

Sarmalele leneșului, cea mai simplă rețetă pentru acest deliciu culinar iubit de români

Utile
Sarmalele leneșului, cea mai simplă rețetă pentru acest deliciu culinar iubit de români
Sarmalele leneșului, rețetă rusească

Sarmalele sunt un preparat comun bucătăriilor din Europa Centrală, de Nord, de Est și de Sud-Est și o mare parte din Asia de Vest, partea de Nord a Chinei, precum și părți din Africa de Nord. Dar, atâtea bordee, atâtea obiceie, spune cu tâlc un proverb românesc ce poate caracteriza diferitele rețete de sarmale prezente în toată lumea. Astăzi, este vorba despre sarmalele leneșului, o rețetă rusească, cu un timp de preparare poate cel mai scurt pentru această mâncare.

Rețetă rusească: sarmalele leneșului

În România, sarmalele sunt rulourile de varză umplute cu carne, servite în mod tradițional de Crăciun și Revelion, dar și pe parcursul anului la diferite evenimente festive, cum ar fi nunți, petreceri de botez și alte sărbători mari. Carnea de porc tocată de amestecă cu ceapa călită și cu orez, apoi se înfășoară într-o frunză de varză. Pentru aromă, între straturile de sarmale din oală se înghesuie și puțină grăsime de porc, coaste afumate sau cârnați afumați.

Sarmale fac şi turcii, şi grecii, şi polonezii. Dar numai noi le facem aşa, cu afumătură de porc, în foi de varză, cu mărar şi smântână, mocnind pe foc zile întregi. Şi nici materia primă nu e aceeaşi ca la alţii“, scria Radu Anton Roman în volumul său, ”Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Ingrediente

  • 1 kg carne de porc
  • ½ varză mică
  • 1 ceapă
  • 1 morcov mare
  • ½ cană de orez
  • 2 ouă
  • 2 linguri ulei
  • sare
  • piper negru

Pentru sos

  • 100 ml smântână de gătit (15 % grăsime)
  • 300 ml suc de roşii
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare 

Toacă varza fideluță și pune-o în apă caldă cu sare, apoi las-o să fiarbă timp de 4-5 minute. După ce ai scos-o, las-o la scurs. Spală orezul și pune-l la fiert până se gătește pe trei sferturi, nu complet. Curăță ceapa și morcovul, taie ceapa mărunt și dă morcovul pe răzătoarea mică. Călește-le pe toate în ulei, cu un praf de sare, preț de 5-6 minute, apoi lasă-le la răcit.

Pune carnea de porc, varza și orezul bine scurs într-un bol adânc, apoi adaugă și legumele călite, ouăle și asezonează cu sare și piper după bunul plac. Amestecă bine compoziția și, cu mâinile umezite în apă rece, formează sarmalele, pe care le vei așeza ulterior într-o tavă cu pereții înalți, unsă cu puțin ulei. Lasă la cuptorul programat la 180 de grade Celsius timp de 20-25 de minute. Amestecă sucul de roșii cu smântâna, pune din nou sare și piper, apoi toarnă lichidul peste sarmale și dă din nou vasul la cuptor pentru 20-25 de minute. Acestea se servesc calde, cu piure, peste care poți adăuga verdeață.

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Credincioșii au primit INTERZIS. Anunț pentru români în noaptea de Înviere
Capital.ro
Horoscop 6-12 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Gemenii au numai reuşite, Scorpionii au parte de un nou început
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro