Mulți români au cumpărat dintr-un anumit supermarket un produs expirat. Sarmalele expirate au fost puse la vânzare de un mare supermarket din România. Românii le cumpără mereu, din păcate, iar magazinul nu avea nicio intenție să oprească acest lucru.
Mai bine de 100 de kilograme de sarmale stricate au fost descoperite într-un supermarket din Satu Mare.
Societatea a primit o amendă de 20.000 de lei, a anunțat Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC).
Controlul a intervenit în urma unei sesizări din partea unui client care s-a plâns că a cumpărat sarmale care conţineau carne de porc alterată de la raionul Gastro al supermarketului.
„În urma acţiunii de verificare, comisarii CJPC Satu Mare au constatat veridicitatea aspectelor cuprinse în sesizare, drept care operatorul economic a fost sancţionat cu amendă în cuantum de 20.000 lei, oprirea definitivă de la comercializare a peste 120 kg sarmale, oprirea temporară a prestării serviciilor din zona Gastro, până la remedierea deficienţelor constatate”, a anunțat sursa citată, potrivit Agerpres.
De asemenea, comisarii CJPC anunță că produsul „sarmale cu carne de porc” avea gust şi miros neconform de carne stricată. În plus, s-a descoperit că s-a folosit un echipament pentru prepararea cărnii neigienizat, care prezenta urme de grăsime arsă.
Comisarii CJPC au mai descoperit existenţa unor zone cu vopsea exfoliate, în zona rotisorului, necompletarea la zi a graficului de monitorizare a schimbului de ulei de prăjire la friteuze, precum și faptul că nu s-a respectat temperatura de păstrare a preparatelor culinare expuse la comercializare la masa caldă.
Pe de altă parte, luna trecută, inspectorii ANPC au efectuat un control la un club pentru copii, acolo unde elevii făceau ore after-school.
În urma conrolului au fost dispuse următoarele:
-amenzi contravenționale în valoare de 22.000 lei
-oprirea definitivă de la utilizare a produselor alimentare neconforme
-oprirea temporară a desfășurării activității până la remedierea deficiențelor
-propunere de închidere definitivă a unității.
„Nu putem accepta condamnarea copiilor la riscuri greu de evaluat, atunci când părinții doresc sau sunt nevoiți să își lase micuții în grija altora. Pentru toate cele constatate, am anunțat organele de poliție și vom depune inclusiv sesizare penală.
Vă vorbește acum părintele Horia Constantinescu, nu comisarul sau președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Nu cred că există, astăzi, sancțiune sau condamnare care să poată face suficient de multă dreptate, într-o astfel de situație.
Aștept mesajele dumneavoastră pe WhatsApp, la 0745999111, cu poze sau orice alt detaliu, nu pentru a depune sesizări, ci pentru a mă informa referitor la situațiile similare acesteia!”, a anunțat Horia Constantinescu, președinte ANPC, care a fost uimit de toate neregulile descoperite.
Controlul a fost efectuat la Asociația Elmali /Mini Club DUMBO KIDS (after school), din sectorul 2 al Capitalei, acolo unde inspectorii nu au găsit aproape nimic legal.
Blocul alimentar nu avea autorizție sanitar-veterinară, alimentele erau expirate, utilajele vechi și stricate, nu exista zonă de spălare a vaselor, alimentele nu erau păstrate așa cum este normal…etc.