Sfântul Dumitru 2019, prăznuit de Biserica Ortodoxă Creștină în fiecare an la data de 26 octombrie, marchează ultima și cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creștin ortodox. Se știe că, după Sfântul Dumitru – sau Sâmedru- așa cum mai este deumit popular – începe iarna. Sfântul Dumitru pică în acest an sâmbătă, 26 octombrie, și este o zi cu deosebite tradiții și superstiții aducătoare de noroc și sănătate.
Sfântul Mare Mucenic Dimitrie sau Sfântul Dumitru a trăit în timpul împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305). A fost fiul prefectului din Tesalonic, numit după moartea tatălui său, guvernator al Tesalonicului. Mai târziu, împăratul Maximian a aflat că Dimitrie este creștin, lucru care l-a mâniat foarte tare. Drept urmare, acesta a poruncit să se facă praznice în fiecare cetate, în cinstea zeilor. Venit la Tesalonic, împăratul l-a întrebat pe Dimitrie dacă sunt adevărate cele auzite despre el. Dimitrie a mărturisit cu îndrăzneală că este creștin și a defăimat închinarea păgânească. Sfântul Dumitru a fost închis în temnița și ucis cu sulița.
Sărbătoarea Sfântului Dumitru este întâmpinată în fiecare an cu hramuri răsunătoare, pomene cu colaci delicioși, dar și jocuri cu focuri vii. După hramul Sfintei Parascheva, Sfântul Dumitru reprezintă ultima și cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstițiilor pastorale, reprezintă începutul iernii.
De Sfântul Dumitru sau Sâmedru există o mulțime de tradiții și superstiții. Spre exemplu, în ajun, oamenii fac celebrele…. focuri vii. Așadar, în noaptea de 25 octombrie se ține „Focul lui Samedru”.
Oamenii aprind focuri mari e dealuri sau în curți peste care cei mici sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii ca să se căsătorească. Rolul focului este de a alungă atât fiarele, având și puteri roditoare, astfel încât după ce este stins oamenii obișnuiesc să arunce în grădină cenușă și cărbuni.
De Sfântul Dumitru, femeile în vârstă obișnuiesc să împartă:
Sfântul Dumitru este considerat omologul Sfântului Gheorghe: Dacă cel din urmă are grijă ca totul să fie înverzit atunci când vine, Sfântul Dumitru înseamnă și…. moartea naturii.