Enoriașii celebrează în data de 1 octombrie o sărbătoare rânduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în lăcașul sfânt din Vlaherne. Ai mai jos tradiții și obiceiuri.
În prima zi a lunii octombrie, creștinii ortodocși sărbătoresc Acoperământul Maicii Domnului, o zi rănduită de Biserică în amintirea arătării Maicii Domnului în lăcașul sfânt din Vlaherne. Mai exact, la data de 1 octombrie 911, în biserica din Vlaherne, se făcea priveghere pentru salvarea cetății care era asediată. Maica Domnului s-a arătat înaintea oamenilor, stând în văzduh și rugându-se cu lacrimi, în jurul orei 04:00.
Acoperământul Maicii era ținut în mâini, deasupra capetelor credincioșilor. În jurul ei se aflau apostolii, mucenicii și sfinții. Sfântul Andrei cel Nebun pentru Hristos a zis către ucenicul Epitafie: ”O vezi, frate, pe Împărăteasa și Doamna tuturor cum se roagă pentru întreaga lume?”, iar Epitafie a zis: ”O văd, Părinte, și mă minunez!”. De asemenea, sărbătoarea din prima zi a lunii octombrie mai este cunoscută în popor și sub numele de Pocroave, cuvânt slavon ce semnifică acoperământ al pământului cu brumă ori zăpadă.
„Astăzi, poporul cel binecredincios, luminat prăznuim, umbriţi fiind prin venirea ta, Maica lui Dumnezeu şi căutând către Preacinstită Icoana ta, cu umilinţă grăim: acoperă-ne pe noi cu Cinstitul tău Acoperământ şi ne scapă de tot răul, rugând pe Fiul tău, Hristos Dumnezeul nostru, să mântuiască sufletele noastre.”