În data de 17 ianaurie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Antonie cel Mare, zi ce este notată cu cruce neagră în calendarul credincioșilor. Ce tradiții și obiceiuri trebuie respectate în această pedioadă, Ce trebuie să facă fetele nemăritate.
Data cu 17 ianuarie este marcată cu o cruce neagră în calendarul creștin ortodox, întrucât credincioșii îl sărbătoresc, astăzi, pe Sfântul Antonie cel Mare.
Considerat de către creștinii ortodocși ca fiind cel care îi scapă de farmece, blesteme și ghinioane, toate fetele nemăritate se roagă la el, pentru a-și găsi partenerul de viață ideal.
Potrivit legendelor străvechi, Sfântul Antonie cel Mare i-ar fi vindecat pe cei bolnavi și pe persoanele care ar fi fost posedate de spirite malefice.
În perioada contemporană Sfântul Antonie cel Mare este considerat ocrotitorul oamenilor săraci și al orfanilor.
Mai mult, se spune că Sfîntul Antonie cel Mare îți va îndeplini toate dorințele, chiar și cele mai arzătoare. Cei care se roagă pentru sănătate vor primi sănătate, iar cei care se roagă pentru fericire vor primi fericire.
Citește și Cine a fost Cuviosul Teodosie cel Mare. E un sfânt important pentru creştini
Fecioarele și domnițele necăsătorite se duc la biserică și se roagă la coana făcătoare de minuni a Sfântului Antonie cel Mare, pentru a-și putea găsi sufletul pereche mult mai repede.
Legenda spune că persoanele care se roagă din această zi de marți, timp de nouă săptămâni de acum încolo, va reuși ca toate dorințele să i se îndeplinească.
Tinerele burlăcițe se roagă la Sfântul Antonie cel Mare ca dragostea să apară și pe strada lor și să se căsătorească mai repede.
O altă superstiție spune că, în ziua de Sfântul Antonie cel Mare, creștinii ortodocși nu trebuie să mănânce alimente dulci sau tot felul de prăjituri.
De asemenea, dacă vrei să ai parte de un an plin de belșug, tradiția cere să pregătești câteva pachețele cu haine și alimente, pe care să le dai de pomană, să le împarți celor orfani sau persoanelor care nu dispun de posibilități financiare.
În această zi sfântă, femeile rostesc diferite rugăciuni, iar oamenii sunt în armonie, se gândesc doar la bine și lucruri frumoase, pentru a fi feriți de vrăji, duhuri rele sau diverse pericole.
Citește și Când se pune busuioc sub pernă în 2023. Care este semnificația acestei tradiții, de fapt