Marea Britanie a început vaccinarea cu al doilea vaccin anti-COVID-19, Oxford/AstraZeneca, în urmă cu două luni. Acum o săptămână, acesta era mărul discordiei dintre ei și Uniunea Europeană. Comisia Europeană a amenințat că va opri exporturile de vaccinuri, iar ministrul britanic al Apărării e de părere că UE ar trebui să respecte contractul. Astăzi, datele arată șapte cazuri de deces în UK din cauza serului cu pricina.
Șapte persoane din Marea Britanie au murit din cauza unui sindrom rar de coagulare a sângelui, după ce au primit vaccinul AstraZeneca. Presa britanică a notat că, în total, au fost anunțate 30 de persoane care au suferit cheaguri de sânge după imunizarea cu serul conceput de AstraZeneca și Universitatea Oxford.
Vineri, autoritatea de reglementare a medicamentelor a spus că șapte beneficiari ai vaccinului au murit după înregistrarea unor evenimente rare de coagulare a sângelui. Nu este clar dacă aceste morți reprezintă o coincidență sau este vorba despre un efect advers al vaccinului.
În acest context, autoritățile de sănătate încearcă să îi liniștească pe cei îngrijorați, afirmând că beneficiile serurilor continuă să depășească riscurile privind viața și sănătatea în cazul infectării cu noul coronavirus.
În Franța, de pildă, autoritățile sanitare au confirmat că există un risc ”rar” de tromboză ”atipică” asociată cu administrarea acestui vaccin. Majoritatea trombozelor se tratează cu un anticoagulant, dar cele mai severe cazuri pot aduce leziuni neurologice ori chiar moarte. Responsabilii susțin că o posibilă explicație ar fi administrarea greșită a vaccinului.
Ipoteza este că această eroare ar provoca o reacție autoimună a sistemului de apărare, adică organismul ar reacționa necorespunzător. Dacă injecția este intravenoasă, primele celule detectate de virus sunt cele numite celule endoteliale. Ele acoperă vasele de sânge.
„Nouă cazuri de tromboză atipică datoriă localizării lor (în principal tromboflebită cerebrală, dar și digestivă), care pot fi asociate cu trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite în sânge) sau sângerări tulburări au fost raportate în perioada 12-18 martie.
Legătura cronologică și clinică dintre tromboflebita cerebrală și injectarea vaccinului AstraZeneca a fost stabilită în aceste cazuri specifice, deoarece orice altă cauză a fost exclusă”, a declarat profesorul Montastruct de la Spitalul Universitar din Toulouse.