De ce fac oamenii cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. Experții au aflat cauza

De ce fac oamenii cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. Experții au aflat cauza
De ce apar cheagurile de sâge după vaccinarea cu AstraZeneca

În urma scandalului din jurul vaccinului AstraZeneca, potrivit căruia mai mulți pacienți imunizați cu acest ser au dezvoltat cheaguri de sânge, s-au demarat mai multe anchete care să găsească o explicație cu privire la trombozele apărute. Cu puțin timp în urmă, experții norvegieni au dezvăluit că au aflat posibila cauză a acestor evenimente nedorite.

Trei pacienți cu tromboze au fost analizați

În urma imunizării cu AstraZeneca, trei persoane din sistemul medical au fost internate cu tromboze severe. În urma acestei întâmplări, experții norvegieni au început să facă cercetări, analizând cei trei angajați cu vâste sub 50 de ani.
În urma atentelor analize, oamenii de știință au observat că pacienții au dezvoltat complicații în ziua a treia și a zecea după vaccinare.

Cele trei persoane investigate au fost internate cu tromboze severe, suferind sângerări și implicit, scăderea numărului de trombocite. În urma evenimentelor medicale apărute, unul dintre pacienți și-a pierdut viața.
În urma unei ample analize, cercetătorii au ajuns la o concluzie care ar putea indica cauza reală a dezvoltării trombozelor după vaccinare la anumite persoane. Astfel, ei lucrează la o teorie potrivit căreia, cheagurile de sânge apar ca urmare a unui răspuns imunitar puternic al organismului.

„Avem un motiv. Nimic în afară de vaccin nu poate explica de ce acești oameni au avut acest răspuns imunitar”, a afirmat Pal Andre Holme, medic șef al Spitalului Universitar din Oslo, în cadrul unei conferințe de presă.

În urma declarațiilor făcute, medicul a fost întrebat de ce consideră că acest răspuns imunitar a apărut neapărat în urma vaccinului anti-Covid-19 AstraZeneca.

Pal Andre Holme a afirmat că nu a existat niciun indiciu în istoricul medical al pacienților analizați, care ar fi putut să creeze o asemenea reacție.

„Nu există nimic în istoricul acestor pacienți care ar putea cauza un răspuns imunitar atât de puternic. Sunt încrezător că anticorpii pe care i-am găsit sunt cauza și nu văd o altă explicație”, a afirmat acesta, potrivit Science Norway.

Anticorpii pot activa trombocitele

Potrivit medicului șef al Spitalului Universitar din Oslo, analizele efectuate celor trei pacienți cu probleme au arătat că în urma vaccinării, aceștia au avut un răspuns imunitar puternic, astfel că anticorpii formați imediat au activat trombocitele.

Astfel, trombocitele, celule răspunzătoare pentru coagularea sângelui și a evitării sângerării, au acționat puternic, provocând acele cheaguri de sânge.

Michal Dworczyk, un reprezentant al Guvernului polonez, a afirmat că decizia de a anula vaccinarea cu AstraZeneca a fost generate de o luptă puternică între marile companii farmaceutice.

„Merită amintit că în afară de companiile înregistrate în UE, Marea Britanie şi SUA, există alte companii care se străduiesc ca vaccinurile lor să fie utilizate”, a declarat acesta.