17 apr. 2024 | 10:26

Săparea şanţului comun. Ce nu ai voie să faci cu pământul? Legea care îţi poate aduce amenzi mari

Utile
Săparea şanţului comun. Ce nu ai voie să faci cu pământul? Legea care îţi poate aduce amenzi mari
Legea Servituții se regăsește în Codul Civil

Când vine vorba de legislația din Codul Civil, sunt multe aspecte care trebuiesc luate în considerare, precum este și săparea şanţului comun, ce nu ai voie să faci cu pământul, și faptul că legea îţi poate aduce amenzi mari, dacă încalci anumite normative.

Codul Civil și ce spune despre săparea şanţului comun

Așa cum am mai scris și în trecut, vorbim de un cadru legislativ cunoscut sub numele de Leagea Servituții, regăsită în cadrul Codului Civil, în Secțiunea I, începând de la articolul 590 din lege.

Printre multele puncte normative din cadrul legii s-au stabilit și normele de practică privind săparea şanţului comun, sau despre zidul comun, precum și stabilirea a ceea ce nu ai voie să faci cu pământul.

În primul rând, trebuie menționat că, în baza articolului 602 din legea menționată anterior, se stabilește că „Toate șanțurile între două proprietăți se socotesc comune de nu va fi titlu sau semn contrariu.”, iar la articolul 605 se precizează faptul că „Șanțul comun trebuie întreținut cu cheltuiala comună”.

Legea precizează ce nu ai voie să faci cu pământul

În ceea ce privește săpatul șanțului comun sau a gardului despărțitor și ceea ce prevede legea cu privire la ceea ce nu ai voie să faci cu pământul, la articolul 603 este explicat concret acest aspect, și anume că „Este semn de necomunitate când pământul e înălțat sau aruncat numai de o parte a șanțului.”

Săparea şanţului comun. Ce nu ai voie să faci cu pământul? Legea care îţi poate aduce amenzi mari

Asta se traduce concret, în sensul că odată săpat șanțul comun, pământul rezultat din acest proces trebuie să fie într-un mod egal aruncat de o parte și de alta a șanțului săpat, nu doar pe partea ta, sau a vecinului cu care împărțiți șanțul respectiv, iar în acest sens la articolul 604 se specifică faptul că „Şanţul se socoteşte a fi exclusiv al acelui în partea căruia pămîntul e aruncat.

Fiecare avem drepturi dar și obligații

După cum este explicat în lege, anumite aspecte ce țin de cei doi vecini sunt, în general, rezolvate în baza unor înțelegeri de comun acord, cu puține excepții rezolvate în fața unui judecător. Cu toate astea, așa cum se demonstrează, fiecare dintre vecini are atât drepturi, cât și obligații, toate fiind stabilite numai prin cadrul legal existent și cu adăugirile sau modificările efectuate de legiuitor.

Cu alte cuvinte, chiar dacă apar litigii, legea este doar un instrument care ajută și stabilește cadrul, restul fiind rezolvat în baza normelor de aplicare și, după caz, prin intervenția judecătorilor sau a statului. Așa că, mare atenție, citiți legea, și încercață să vă aveți bine cu vecinii, chiar dacă vecinul taie copacul dacă crengile ajung pe proprietatea lui.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are doar 28 de ani
Digi24
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
Jojo, apariția serii la Premiile Gopo 2024! Rochia ei decupată a făcut senzație! FOTO
Unica.ro
Ce s-a arătat pe geam, în casa lui Lucas, nepotul lui Tzancă Uraganu, înainte ca acesta să moară. Alina Marymar, postare cutremurătoare: „Alt semn...” / FOTO
Spynews
Se schimbă totul din 1 iunie. Românii, obligați să accepte. Guvernul a dat ordin
Capital.ro
Oraşul din România în care se construieşte cel mai modern stadion din țară. Simona Bucura: "Va avea peste 15.000 de locuri"
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Iohannis se RETRAGE! ANUNȚ surpriză de la Palatul COTROCENI
Mediaflux
Dublă tragedie în Săptămâna Mare, în Călărași. O bunică a murit dupa ce a aflat că nepoata de patru ani s-a stins din viață
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau în peretii casei!
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro