Sângele de aur. Ce este, de fapt, și ce se spune despre persoanele cu această grupă sanguină

Sângele de aur. Ce este, de fapt, și ce se spune despre persoanele cu această grupă sanguină
”Sângele de aur” - Rh negativ: detalii despre această grupă sanguină

În ultimii 50 de ani, cercetătorii au descoperit în jur de 40 de persoane pe mapamond cu particularitate a sângelui cu potențial uriaș de a salva vieți – ”sângele de aur”. 

”Sângele de aur” – Rh negativ: doar 43 de oameni din lume îl au

Celulele roșii ale sângelui uman transportă oxigen la nivelul întregului organism, iar dacă pierdem mult sânge într-un accident sau în timpul unei operații avem nevoie rapidă de transfuzie. Simplu ar fi dacă toți am avea același tip de sânge, dar nu este așa, căci pe suprafața hematiilor se regăsesc 342 de molecule capabile să stimuleze producția de anticorpi. Drept urmare, prezența sau absența anumitor antigeni stabilește grupa de sânge a unei persoane.

Există 35 de categorii ale grupelor de sânge, stabilite în funcție de genele care conțin informația producerii de antigeni pentru fiecare dintre ele și majoritatea celor 342 de antigeni menționați anterior face parte dintr-unul din aceste sisteme. Sistemul Rh este cel mai cuprinzător, conținând 61 de antigeni, cel mai important fiind antigenul D, care lipsește la aproximativ 15% din populația caucaziană, caracteristică cunoscută ca Rh negativ. Doar 43 de oameni din întreaga lume îl au.

Prima persoană depistată cu această caracteristică a fost o aborigenă din Australia, în anul 1961. La acea vreme, medicii considerau că un embrion cu această specificitate nu ar fi avut nicio șansă de supraviețuire, cu atât mai puțin șansa de a atinge vârsta adultă. Totuși, până în 2010, au fost descoperite 43 de persoane pe tot globul cu Rh nul. Acest tip de sânge nu este considerat universal compatibil cu toate grupele care au particularități deosebite ale Rh-ului negativ, așa că potențialul său de a salva vieți este infinit.

Cu toate acestea, doctorii sunt rezervați în a face transfuzii cu acest sânge și o fac numai în cazuri extreme, pentru că o dată administrat este greu de găsit ulterior. Pe de cealaltă parte, în cazul în care o persoană cu Rh nul are nevoie de o transfuzie, aceasta poate fi făcută doar cu sânge identic, lucru care o face dependentă de cei 43 de oameni care ar putea-o salva.

Cum aceștia nu sunt foarte aproape unii de alții, iar trimiterea de sânge dintr-o țară în alta este un coșmar birocratic, cea mai sigură metodă este donarea de sânge periodică.

Despre donarea de sânge 

„Sângele înseamnă viață. Tot ce există în medicină în ziua de astăzi merge și funcționează cu sânge, de aceea donarea de sânge este deosebit de importantă. Sunt extraordinar de mulți bolnavi în spitale, iar nevoia de sânge este mare. Donatori sunt, dar este nevoie de mult mai mult pentru a asigura toate cazurile existente”, spune doctorul Cristina Ghiocel, director al Centrului de Transfuzie Sanguină, Timișoara.