Muzeul Luvru din Abu Dhabi ar fi trebuit să expună cel mai scump tablou din lume, „Salvator Mundi”, atribuit lui Leonardo da Vinci, spre sfârșitul anului trecut, dar celebra pictură ar fi dispărut, spun surse pentru site-ul postului de știri Fox News.
„Salvator Mundi” ar fi urmat să completeze bogata galerie formată din capodore semnate de Rembrandt, Vermeer, Claude Monet și Vincent van Gogh.
Fără nicio explicație, tabloul nu a mai fost prezentat iar vernisajul a fost amânat. Potrivit site-urilor Fox News și The New York Times, reprezentanții muzeului Luvru din Abu Dhabi spun că nu știu unde se află pictura.
Autoritățile din Emiratele Arabe Unite, respectiv departamentul pentru Cultură, nu au oferit explicații presei.
Contactați de jurnaliști, și reprezentanții Muzeului Luvru din Paris – instituție care a permis folosirea numelui pentru muzeul din Abu Dhabi – au spus că nu este cunoscut locul în care s-ar afla celebrul tablou.
Vestea că tabloul atribuit lui Leonardo da Vinci ar fi ajuns în Emiratele Arabe Unite era transmisă în decembrie 2017 de Muzeul Luvru din Abu Dhabi, inaugurat tot în 2017, care confirma achiziția acestuia de către autoritățile locale.
Anterior, presa străină a anunțat că „Salvator Mundi” ar fi fost achiziționat de prințul moștenitor saudit Mohammed ben Salman.
Președintele Departamentului de Cultură şi Turism din Abu Dhabi, Mohammed Khalifa al-Moubarak, confirma pregătirile pentru expunerea tabloului.
„Pierdută și ascunsă mult timp, capodopera lui Leonardo de Vinci va fi cadoul nostru pentru lume.” Mohammed Khalifa al-Moubarak, președintele Departamentului de Cultură şi Turism din Abu Dhabi
Pictura a fost scoasă la vânzare de miliardarul rus Dmitri Ribolovlev în noiembrie 2017. Îl cumpărase cu peste 127,3 milioane de dolari în 2013 și obținea – patru ani mai târziu – peste 450 milioane de dolari.
Astfel, „detrona” o altă pictură celebră, care era cunoscută drept cea mai scumpă, „Les Femmes d’Alger”, de Pablo Picasso, vândută în 2015 pentru 179,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată luni de casa Christie’s, la New York.
Tabloul „Salvator Mundi” are dimensiunile de 65 cm x 45 cm. Se estimează că a fost pictat în jurul anului 1500 iar legendele din jurul acestei capodopere sunt nenumărate.
Timp de un secol și jumătate, pictura a fost considerată dispărută și s-a crezut că a fost distrusă. A apărut spre sfârșitul secolului XIX iar experții vremii apreciau că ar fi fost realizată de un artist contemporan al lui Leonardo da Vinci.
„Salvator Mundi” a fost vândut pentru 45 de lire sterline în 1958, la casa Sotheby’s dar abia în 2005 a fost autentificat ca operă ce i-ar aparține lui Leonardo da Vinci.
Există însă unii experți care sunt rezervați în privința contribuției pe care Leonardo da Vinci ar fi avut-o la realizarea tabloului.