Un olandez poreclit „Indiana Jones din lumea artei” a descoperit o pictură a lui Pablo Picasso furată acum 20 de ani.
Potrivit lui Arthur Brand, portretul a fost livrat de ani de zile în lumea interlopă olandeză după ce a fost luat de pe un iaht saudit în 1999.
Bustul femeii (Dora Maar) a fost realizat în 1938 și are acum o valoare estimată de 25 de milioane de euro. Dora Maar a fost iubita și muza lui Pablo Picasso timp de șapte ani.
Pictura a fost expusă în casa artistului până la moartea lui Picasso, în 1973.
Anul trecut, Arthur Brand făcea titluri de-o șchioapă după ce a descoperit un mozaic bizantin al Sfântului Marcu, sustras dintr-o biserică din Cipru în anii 1970.
El a obținut recunoașterea internațională în 2015, când a descoperit „caii lui Hitler”, două statui de bronz ale sculptorului nazist Joseph Thorak.
Pictura lui Picasso, a spus cel poreclit „Indiana Jones din lumea artei” pentru Agenția France Presse, circula de ani de zile și a apărut în Olanda ca parte a comerțului cu droguri.
„Toată lumea a presupus că a fost distrusă – asta se întâmplă cu 90% din toate obiectele de artă furate, pentru că nu pot fi puse în vânzare.” Arthur Brand pentru cotidianul olandez De Volkskrant Wand for the Night
Arthur Brand pornise în căutarea portretului furat în 2015, când a aflat că printre grupurile infracționale olandeze a fost distribuit un „Picasso furat de pe o navă”, o descriere ambiguă, dar al cărei semnificații le-a descifrat după câțiva ani de cercetare.
Tabloul era un portret al Dorei Maar. Născută în 1907, Theodora Markovitch, numele său din acte, a avut o relație cu Picasso în perioada 1936-1943. A murit în 1997 la vârsta de 89 de ani. Pictura care o reprezenta a fost furată de pe un iaht de lux deținut de miliardarul saudit Sheikh Abdul Mohsen Abdulmalik Al-Sheikh, în timp ce vasul era ancorat pentru renovare în Antibes.
Odată ce știa exact ce operă căuta, Arthur Brand s-a gândit că cineva ar fi putut cumpăra opera care circula prin Olanda fără să știe exact ce tablou este sau de cine este semnat. După ce a stabilit mai multe contacte cu posibili cumpărători, a primit un răspuns la început de martie 2019.
„Doi reprezentanți ai unui om de afaceri olandez m-au contactat și mi-au spus că clientul lor avea imaginea (…). El a crezut că Picasso face parte dintr-o afacere legitimă și sa dovedit că tranzacția a fost legitimă (…)”. Arthur Brand pentru Agenția France Presse
Reprezentanții omului de afaceri au adus capodopera în apartamentul lui Arthur Brand din Amsterdam, potrivit News24.fr. Tabloul era înfășurat într-un cearceaf și pus în saci de gunoi negri. Poliția din Franța și Olanda au anunțat că nu vor începe o cercetare în cazul ultimului proprietar al tabloului.
„Porterul Dorei Maar” este acum deținut de o companie de asigurări care va decide ce se va întâmpla mai departe cu pictura lui Picasso.