Pentru mulți România este extrem de atractivă pentru persoanele care caută o țară ieftină în care să trăiască. Deși se află în Uniunea Europeană, are unul dintre cele mai mici costuri de viață din Europa. Acest aspect face România o alegere și pentru persoanele care doresc să se retragă aici. Dar pentru românul care trăiește și muncește aici lucrurile stau cu totul altfel. Mai ales când vine vorba de salariul mediu pe care-l câștigă. Depinde foarte tare de perspectivă, nu-i așa?
Datele statistice arată că în 2020 salariul mediu net din România a crescut cu 8,6% în ianuarie, comparativ cu aceeași lună a anului 2019, la 3.189 de lei, potrivit biroului de statistici INS. În termeni reali, dezumflat de indicele prețurilor de consum, salariile au crescut cu 4,8% față de anul anterior.
Datele arată că a fost în scădere cu 8,6% față de anul anterior în decembrie. Aceasta a fost a doua cea mai mică rată de creștere anuală din toamna anului 2014. Dar acesta este parțial efectul bazei ridicate, deoarece bonusurile de la sfârșitul anului sunt plătite atât în ianuarie, cât și în decembrie, iar distribuția se poate modifica de la un an la altul.
Același mecanism se aplică și anul acesta când vine vorba de salariul mediu. Numai că, după un an de Pandemie și criză economică, vorbim de o nouă scădere a salariului mediu în România.
INS vine cu noi date, și ne spune că în ianuarie 2021 a scăzut la 3.395 de lei pe lună. În termeni reali, această scădere ne ușurează de 225 de lei la salariul mediu încasat. În balanță, cea mai înfloritoare creștere este în industria IT românească.
Aici salariul mediu a crescut, în comparație cu anul trecut, spune INS. Astfel că un IT-st a câștigat în ianuarie 2021 8.107 de lei pe lună. Cu alte cuvinte IT-stul român a câștigat la buzunar cu cel puțin 1.000 de lei mai mult.
Dacă ne raportăm la HoReCa când facem aceasată afirmație, este susținută de numărul mare de șomeri, cheltuilei, falimente, și dorința patronilor de a-și diminua cheltuielile. Reamintim că salariu, fie el salariul mediu, este o cheltuială pentru orice patron, nu numai pentru cei din HoReCa. Balanța se duce în jos, dacă tragem cu ochiul la HoReCa.
Aici INS spune că un angajat român a încasat salariul mediu într-un quantum de 1.732 de lei pe lună. Cu alte cuvinte, este salariul mediu cel mai mic din toată economia românească, din păcate ajunsă în pragul falimentului.