Unii români o să se confrunte cu un anunț dureros, mai ales pentru că un salariu o să dispară în 2022 din România. De asemenea, sunt în discuții și anumite modificări cu privire la salariul de bază minim brut, ce are o valoare de 2.300 lei în acest moment.
Un proiect de hotărâre a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale pentru a stabili nivelul salariului minim brut pentru 2022, propunându-se ca acesta să ajungă la valoarea de 2.550 lei, de la 2.300 de lei, fără a se include sporturi și alte adaosuri.
În același timp, Guvernul nu a luat în calcul salariul minim diferențiat pentru studii superioare, deci acesta o să dispară începând cu luna ianuarie 2022, potrvit avocatnet.ro. De asemenea, pentru acest proiect pentru creșterea salariului minim a fost luată în calcul o formulă care conține următoarele:
S-a mai ținut cont de faptul că activitatea economică va depinde de evoluția crizei sanitare din România și țările partenere, chiar dacă CNSP a prezentat o creștere economică de 4,9%, dar și de impactul asimetric pe care l-a avut pandemia, fiind afectați salariații cu venituri mici.
În prezent, salariul minim îl câștigă un număr important de angajați, anume 1,3 milioane, preponderent în mediul concurențial, iar pentru proiect s-a luat în calcul și evoluția câștigului salarial mediu brut în lei, pentru început de an 5.520 lei, iar la final de 2022 o sumă de 5.889 lei, existând o creștere de 6,68%.
„În prezent, sunt 1.970.000 salariați cu contracte de muncă active și normă întreagă cu salariul mai mic de 2.550 lei (34,7% din numărul de salariați activi).
Dintre aceștia, aproximativ 1.290.000 de salariați beneficiază de salariul minim de 2.300 lei, respectiv 2.350 lei pentru studii superioare.
Impactul bugetar al creșterii salariului minim în 2022 este de 1,8 mld lei, sumă reprezentând venituri suplimentare la bugetul de stat din contribuții și impozit.”, a transmis Raluca Turcan, pe Facebook.
Între timp, în zilele noastre, salariul minim diferențiat pentru studii superioare ajunge la 2.350 lei, dar acesta o să dispară începând cu ianuarie 2022. Atunci când vine vorba despre salariul minim diferențiat pentru domeniul construcțiilor, acesta o să rămână, momentan, la 3.000 de lei.
Proiectul menționat mai sus o să intre în vigoare doar după ce o să fie aprobat de Executiv și publicat în Monitorul Oficial.