Salariu minim de 4.000 de lei pentru români. Liderii coaliției de guvernare PNL-PSD-UDMR au luat măsuri noi pentru această categorie de angajați. Află în rândurile de mai jos cine sunt salariații care va primi mai mulți bani din 2023, în urma discuțiilor cu patronatele și sindicatele din țară.
După numeroase dezbateri în coaliție, politicienii de la București au decis să majoreze veniturile angajaților. Hotărârea a fost luată la scurt timp după ce liderii PNL, PSD și UDMR au căzut de acord asupra majorării pensiilor. Amintim că punctul de pensie va crește, începând de pe data de 1 ianuarie 2023, cu 12,5%.
Salariul minim pe economie va crește la suma de 3.000 de lei, potrivit declarațiilor politicienilor de la București. La întrunirile cu reprezentanții patronatelor și sindicatelor din domeniul muncii, s-a hotărât majorarea veniturilor brute ale angajaților. Astfel, salariul minim brut va crește de la suma de 2.500 de lei la 3.000 de lei.
Politicienii au oferit asigurări că o sumă de 200 de lei din totalul banilor reprezentând creșterea salarială nu vor fi impozitați. Asta în circumstanțele în care angajatorii vor decide să aplice majorarea veniturilor. În prezent, un angajat cu salariu minim pe economie ia în mână 1.524 lei. De la 1 ianuarie 2023, ar trebui să primească 1.863 de lei salariu net.
Există un domeniu în care salariul minim pe economie va ajunge la suma de 4.000 de lei. Vorbim despre salariul minim brut, nu net. Măsura se va aplica în dreptul unui sector de activitate care a primit o puternică lovitură anul trecut.
În octombrie 2021, peste 100.000 de angajați din domeniul construcțiilor și-au exprimat dorința de a demisiona și de a emigra. Totul, din cauza veniturilor salariale mici. Revolta a luat naștere după ce ministrul de Finanțe de la acea vreme, Dan Vîlceanu, a transmis că salariile angajaților din acest sector de activitatea ar putea să fie reduse cu 24%.
La începutul anului curent, în domeniul construcțiilor activau aproximativ 416.000 de angajați. Productivitatea unui muncitor presupune un venit ce variază, anual, între 60 și 80 de mii de euro. În condițiile unei emigrări de 100.000 de angajați din construcții, sectorul de activitate cu pricina înregistrează o pierdere uriașă, de 8 miliarde de euro pe an.
Revenind în prezent, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a vorbit, joi, despre o propunere de majorare a salariului brut pentru angajații din domeniul construcțiilor. În urma întâlnirilor cu patronatele și sindicatele din România, politicienii de la București au luat decizia de a crește, din ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie la 4.000 de lei pentru muncitori.