Încă de dinainte să trecem prin doi ani de pandemie, agricultura românească a avut de suferit. A suferit nu numai din cauza lipsei de investiții sau proiecte, dar și din cauza lipsei forței de muncă. Unele din locurile de muncă din acest segment au fost și sunt și astăzi remunerate consistent, dar nu există candidați. Fermierii se plâng că nu au cum să-și lucreze terenurile agricole, tocmai din această cauză.
Conform specialiștilor din domeniu, România dispune de condiții favorabile pentru dezvoltarea agriculturii, datorită terenurilor agricole importante, condițiilor climatice. Un alt factor important a fost și forța de muncă angajată în acest sector.
În ultimele decenii, tranziția economică a determinat transformări structurale majore în cadrul sectorului agricol. Acest aspect a generat anumite disparități între performanțele agriculturii românești și cele ale țărilor dezvoltate din UE.
După cum bine se știe, România este o țară cu un potențial agricol semnificativ în Uniunea Europeană. Suprafața agricolă utilizată în prezent este de 13,3 milioane ha, ceea ce situează România pe locul 6 loc între țările membre ale UE, după Franța, Spania, Germania, Marea Britanie și Polonia.
Cu toate astea, în ultimii ani, chiar și înainte de pandemie, forța de muncă din acest sector s-a diminuat. În același timp, analizele făcute de specialiștii în domeniu au scos la iveal faptul că eficiența scăzută a actorilor de producție este legată de utilizarea capitalului, energie, capital fix, protecția plantelor, insecticide și pesticide, dar și, conform datelor studiului, la existența a puține forțe de muncă utilizate în agricultura românească.
Din păcate, studiile au dreptate, iar fermierii se plâng, din ce în ce mai mult, că nu au cum să-și lucreze terenurile agricole, datorită acestei lipse de forță de muncă.
Printre meseriile cele mai bine plătite în agricultura românească, este cea de tractorist. Conform datelor statistice, sumele în acest caz, ajung până la 14.000 de lei pe lună, iar calificarea se poate face chiar la locul de muncă.
Realitatea, însă, ne arată că deși există oferte, candidații sunt extrem de puțin, chiar spre deloc. Conform unor date de la Ministerul Agriculturii, preluate de Europa Liberă, ar fi nevoie la acest moment de aproximativ 400 de tractoriști.
O altă problemă ridicată este lipsa școlarizării în acest domeniu în toate cele 58 de licee cu profil agricol din România. Într-un interviu acordat publicației amintite, Dimitrie Muscă declară că este dispus să plătească chiar 14.000 de lei pentru această meserie.
„Cel mai mic salariu este de 4.000 de lei, pentru angajații care lucrează pe utilaje mai puțin costisitoare. Sunt câțiva angajați care într-adevăr ajung la 12.000 – 14.000 de lei. Responsabilitatea celui care conduce tractorul e una foarte mare.
Pe lângă cunoștințele necesare de a opera o combină computerizată aproape total sau un tractor de același fel, este foarte important să iei decizii pentru a evita unele probleme, care ar putea avaria utilajele.”, declară Dimitrie Musca, pentru Europa Liberă.
Dimitrei Muscă este administratorul fermelor Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad. Același Dimitrie Muscă spune că singura pepinieră de unde ar mai putea ieși viitori tractoriști se află la Școala profesională de mecanici agricoli „Gheorghe Burac” din Vlășinești, județul Botoșani. De aici, aproape în fiecare an ies câte 20 de tineri absolvenți calificați, dar majoritatea se angajează în zona Moldovei. În rest, celelalte licee agricole, sau școli profesionale din țară, nu au această meserie în curricula școlară.