27 feb. 2023 | 13:12

Salariile vor fi în Euro, se schimbă banii în Bulgaria. De când nu vor mai folosi Leva

Politică Externă
Salariile vor fi în Euro, se schimbă banii în Bulgaria. De când nu vor mai folosi Leva
Bulgaria, cel mai sărac stat din UE

Se pare că la un alt capitol important, Bulgaria, țara vecină la sud de Dunăre, ne-o va lua înainte. Bulgaria își menținea obiectivul de a adopta moneda euro de la 1 ianuarie 2024 și intenționa să înceapă plățile în euro fără nicio perioadă de tranziție odată ce va adera la zona euro, declarau oficiali guvernamentali și ai băncii centrale bulgare, cel puțin în urmă cu doi ani. Astăzi, în schimb, aceleași voci oficiale spun că s-ar putea amâna această schimbare. Deșii salariile vor fi în euro, și se vor schimba banii în Bulgaria, rămâne întrebarea de când, având în vedere noile informații. Așadar, hai să vedem de când nu se va mai folosi Leva ca monedă națională în Bulgaria.

Bulgaria, cel mai sărac stat din UE, înaintea României

În iunie 2021, la 14 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, în același an cu România, Bulgaria anunța decizia de a trece de la moneda sa națională, Leva, la moneda unică europeană. Bulgaria, unul dintre cele mai sărace state membre ale Uniunii Europene, spre surprinderea multora a fost admisă împreună cu Croația în mecanismul ERM-2, o etapă obligatorie pentru aderarea la euro, în iulie 2020, iar potrivit unui proiect de plan național pentru aderarea Bulgariei la zona euro, se preciza că bulgarii vor putea plăti și în moneda națională leva la o lună după adoptarea monedei unice.

Mecanismul ERM-2 era și o bază de plecare pentru aderarea în spațiul Schengen, lucru care nu s-a întâmplat nici pentru Bulgaria, nici pentru România, în schimb Croația trecea cu brio peste votul din 8 decembrie din Consiliul JAI.

Una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat Bulgaria este aceea că nu ar mai fi putut folosi cursul de schimb ca o pernă de siguranță în fața oricărui șoc economic, însă Bulgaria își acoperea această problemă, plănuind să adopte moneda unică la cursul fix din acel an.

„Introducerea euro este planificată fără o perioadă de tranziție, iar data adoptării euro va coincide cu introducerea sa ca unitate oficială de plată. Conversia se va face prin aplicarea irevocabilă a cursului de schimb fixat între euro și leva.”, declarau reprezentanții băncii centrale bulgare și ministerul de finanțe într-o declarație comună.

Proiectul de plan național, care aștepta la acel moment aprobarea guvernului după discuții publice, avea să fie aprobat în 2021, numai că au apărut problemele, deși Bulgaria îndeplinea criteriile nominale pentru aderarea la zona euro și se aștepta să fie conformă atunci când euro va fi adoptat, în ciuda eventualelor presiuni inflaționiste.

Când se schimbă banii în Bulgaria. Rata mare a inflației stopează procesul de schimbare monetară

Dar, deși erau anticipate mici probleme, nimeni nu se aștepta ca rata mare a inflației, ca urmare a actualei crize generalizate, să crească atât de mult, în contextul în care economia Bulgariei este și-așa cea mai deficitară din toate cele 27 de state membre. Corupția, rata mare a inflației și lipsa de reforme sociale, au determinat oficialii de la Sofia să devanseze aderarea la moneda unică, cel puțin pentru 1 ianuarie 2025, conform rapoartelor recente.

La finalul săptămânii trecute, pe 17 februarie, ministrul de finanțe Rositsa Velkova a anunțat că Bulgaria nu va adera la zona euro la 1 ianuarie 2024, conform Eurostat, o dată țintă pe care țara o anunțase în urmă cu trei ani. Ministrul a mai declarat că Bulgaria trebuia să vorbească despre disponibilitatea sa de a adopta moneda euro la o reuniune a Eurogrupului din 13 februarie a.c, dar nu i s-a dat cuvântul, deși acest punct era pe ordinea de zi. Explicația oficială a fost că „țara a rămas în urmă cu adoptarea legislației necesare și nu îndeplinește criteriile de inflație”.

Noua dată țintă este 1 ianuarie 2025, iar evaluarea pregătirii Bulgariei poate fi solicitată în acest an.”, a declarat ministrul de finanțe Rositsa Velkova, vineri, reamintind faptul că Bulgaria și-a luat angajamentul de a adopta mai multe legi, iar printre acestea se numără adoptarea legii falimentului personal, modificări la legea privind combaterea spălării banilor, precum și la codul de asigurări legat de Cartea Verde Europeană.

Toate aceste proiecte de lege au fost pregătite și introduse de guvernul interimar în parlament, dar parlamentul a fost dizolvat înainte ca ele să fie adoptate. Bulgaria se află într-o criză politică prelungită în urma mai multor alegeri neconcludente și a unor încercări nereușite de a forma un guvern, iar cea mai mare problemă pare a fi legislația privind asigurările.

Vezi și: Țara din Europa unde s-a prăbușit piața imobiliară. Apartamentele sunt la cele mai mici prețuri, urmează și România?

Guvernanții de la Sofia, partidul de opoziție, și referendum împotriva euro

La începutul acestui an, partidul pro-rus și anti-european „Renașterea” a început să strângă semnături pentru un referendum pentru păstrarea levei bulgărești și împotriva apartenenței țării la zona euro.

Reprezentanții partidului afirmă că au strâns până acum 200.000 de semnături, jumătate din numărul necesar pentru un referendum național obligatoriu, iar liderul partidului, Kostadin Kostadinov, a declarat că adoptarea monedei euro ar putea duce la un ăzboi civil în cea mai săracă țară din UE.

Amânarea datei de adoptare a monedei euro pentru Bulgaria va oferi partidului timp suplimentar pentru a finaliza strângerea de semnături și pentru a organiza referendumul, care are ca scop amânarea cu 20 de ani a aderării la zona euro, în timp ce societatea bulgară este sceptică față de moneda comună europeană din cauza inflației ridicate din ultimii doi ani.

Partidul pro-rus se folosește de euro pentru a-și spori propria prezență politică înaintea alegerilor parlamentare din 2 aprilie 2023 și pentru a răspândi politicile pro-ruse și antieuropene.

Parteneri
O mamă rămasă văduvă și-a crescut singură cei trei copii mici. Peste ani a fost abandonată de cei cărora le-a dat viață. Nici măcar atunci când s-a îmbolnăvit nu a fost vizitată. Drama prin care a trecut
Redactia.ro
Regele care și-a dezgropat soția și i-a obligat pe vasali să îi sărute mâna în ziua încoronării. De ce a fost ucisă superbă regină
Click.ro
Vremea se schimbă radical din acest weekend. Temperaturile scad după valul de ploi și vijelii
Digi24
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
A albit de tot și nu-l mai recunoști! În urmă cu câțiva ani, toate femeile visau la el. Acum pare altă persoană! Spune drept, îți dai seama cine e în poze?
Unica.ro
Jaful care a speriat România. Devalizarea istorică a Bancorex
EVZ.ro
Cum arată Lambada la aproape trei săptămâni de când a născut. Prima dragoste a lui Tzancă Uraganu l-a făcut tată de băiat pentru a doua oară / FOTO
Spynews
Anunț cumplit despre Bruce Willis. Familia actorului e devastată: Nu mai are mult timp
Capital.ro
Lora, o mireasă superbă! Nimeni nu se aștepta la o așa rochie! Primele imagini de la nunta cu Ionuț Ghenu. Cine sunt nașii bogătașii
Avantaje
Se MODIFICĂ aceste PENSII! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT
Mediaflux
Când va naște fiica Ralucăi Moianu. Mara Ancuța și Virgil Boglea au anunțat la petrecerea de cununie civilă că vor avea un băiețel
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cum arăta Andreea Perețeanu de la Asia Express, sezonul 7, în 2012. Ce nou proiect a început sora lui Carmen Negoiță
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro