26 mart. 2024 | 17:11

”Să mă aștepți puțin, vin și eu!” Alina Antipa și-a luat propria viață în ziua în care l-a înmormântat pe Grigore, sufletul ei pereche

Diverse
”Să mă aștepți puțin, vin și eu!” Alina Antipa și-a luat propria viață în ziua în care l-a înmormântat pe Grigore, sufletul ei pereche
Alina Antipa si-a pus capat zilelor in ziua in care l-a inmormantat pe Grigore

Una dintre cele mai emoționante povești de iubire din istoria României o reprezintă, fără îndoială, cea dintre faimosul Grigore Antipa și soția lui, Alina. Atunci când Hades l-a chemat în Tărâmul Său pe marele savant, jumătatea lui mai bună a decis că nu mai poate trăi fără el, punându-și capăt zilelor, pentru a-l urma pe iubitul ei în Infern.

Unul dintre cei mai mari savanți români

Grigore Antipa, biolog, ecolog și primul hidrobiolog român, rămâne în istorie drept unul dintre cei mai mari savanți ai neamului nostru.

Marele cercetător este fondatorul și directorul Muzeului Național de Istorie Naturală, clădire maiestuoasă pe care o inaugurează în data de 24 mai 1908, în prezența familiei regale, pe bulevardul Kiseleff, având binecuvântarea Regelui Carol I.

Instituția are 16 săli de expunere, fiind extins cu alte 11 încăperi în anul 1914, locul fiind atât de special pentru Grigore Antipa, încât, peste ani se mută în cadrul clădirii alături de viitoarea lui soție, Alina.

”Muzeul trebuie să aleagă comorile şi frumuseţile caracteristice ale naturii acestei ţări şi să le pună în evidenţă şi să fie adaptat cerinţelor intelectuale şi caracterului populaţiei încât să se poată obţine prin ele un efect cu adevărat instructiv şi educativ”, ar fi declarat celebrul savant.

Vezi și Grigore Alexandrescu, orfanul cu suflet de poet. Și-a pierdut mințile la patru zile după nuntă: ”Un sfert de veac între eroare şi luciditate”

O iubire cum nu mai există în zilele noastre

Grigore Antipa și Alina s-au întâlnit în mediul academic, unde ambii erau implicați în cercetarea științifică și în educația biologică. Chemarea comună pentru explorarea naturii și descoperirea științifică i-a adus împreună, iar chimia dintre ei a fost evidentă încă de la început.

Pe numele ei din buletin, Alexandrina Petrescu, cea care urma să devină doamna Antipa era fiica lui Zaharia Petrescu, medicul emerit care, împreună cu Alexandru Șuțu, l-au diagnosticat pe marele Mihai Eminescu în martie 1889.

Relația lor de iubire a fost caracterizată de un puternic sentiment de devotament și sprijin reciproc. În timp ce Grigore Antipa se implica în activitățile sale profesionale, draga lui Alina a fost mereu alături de el, susținându-l și încurajându-l în fiecare pas al drumului său.

Timp de aproape jumătate de secol, femeia i-a fost cea mai loială și înțelegătoare parteneră, jucând un rol crucial în succesul și realizările sale.

45 de ani și o eternitate împreună

Fericirea lor se stinge în noaptea fatidică dintre 8 și 9 martie 1944. Chiar în data Sfinților 40 de mucenici, Grigore Antipa acuză stări de rău. Are 77 de ani, iar inima îi este slăbită. Cheamă slujnica și îi cere ajutor. Ambulanța ajunge la o oră distanță, doar ca să constate decesul.

Marele savant moare, luând cu el o parte din inima soției sale, Alina. Femeia refuză să accepte ideea de a trăi fără partenerul ei, motiv pentru care ia o hotărâre drastică.

În momentul în care trupul neînsuflețit al biologului este depus pe catafalcul de la intrarea în Muzeul Național de Istorie Naturală din București, Alina Antipa se apropie de urechea soțului ei, șoptindu-i, în timp ce-și ștergea lacrimile fierbinți de pe obraz:

”Să mă aștepți puțin, viu și eu!”

Devastată de durerea pierderii soțului ei, văduva pleacă acasă și înghite un flacon întreg de somnifere. Se stinge pe loc, urmând ca în holul muzeului să apară două sicrie, în loc de unul.

”Au plecat împreună, acolo, de unde nu te mai întorci”, au scris cei care i-au cunoscut.

Urnele cu cenușa lor s-au odihnit, timp de mulți ani, în partea stângă a scărilor ce duc la subsolul mult iubitului lor muzeu.

Sursă Foto: Muzeul de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”

Vezi și Femeia care i-a băgat în mormânt pe Șt. O. Iosif și Dimitrie Anghel. Cel mai cunoscut triunghi amoros din istoria literaturii române

Parteneri