Locuitorii din Sectorul 3 al Capitalei au aflat pe pielea lor ce se întâmplă dacă nu respectă regulile impuse de administrația locală. Din păcate, s-au schimbat regulile pentru șoferii din București, din acest sector. Află ce sunt obligați românii să facă, având în vedere că măsura a stârnit un val de revoltă.
Încă de la primul său mandat, din 2012, Robert Negoiță și-a propus să facă din Sectorul 3 unul din cele mai curate și moderne sectoare ale Capitalei.Se pare că în acești 12 ani, câștigând de fiecare dată un nou mandat, a reușit acest lucru, dar nu fără controverse, acuzații, și mai nou un nou dosar penal pentru abuz în serviciu.
În cei 12 ani, așa cum s-a încercat și la nivel de Primărie Generală, și la celelalte sectoare, una din marile probleme au fost lipsa locurilor de parcare, numărul mare de mașini, și lipsa curățeniei. Astăzi știm că sectorul condus de Negoiță este unul dintre cele mai curate sectoare, iar asta se dattorează politicilor administative, uneori draconice.
Dar, sunt și probleme, multe dintre ele semnalate de locuitorii din sector, printre acestea se numără și decizia de a majora prețurile la locurile de parcare cu plată, sumele plătite de proprietari pentru locurile de parcare administrate de primărie, etc.
La finalul anului trecut, edilul reales Robert Negoiță avea să-și anuțe locuitorii de cel puțin două hotărâri administrativ-locale considerate de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) abuzive.
În cazul unei dintre ele aflăm că, de fapt, s-au schimbat regulile pentru șoferii din Sectorul 3, asta constând în faptul că proprietarii de mașini, și cu locuri de parcare, sunt obligați ca în fiecare zi de vineri a săptămânii să elibereze toate locurile de parcare pentru ca angajații S3 să facă curat.
Conform aceleiași prevederi HCL, cei care nu eliberează locurile riscă o amendă sau chiar ridicarea mașinii, plus plata cheltuielilor cu asta. În opinia FACIAS, așa cum spuneam, „aceste măsuri nu fac decât să evidențieze deficitul cronic de locuri de parcare din București și atitudinea excesivă a administrației locale”.
Cu o populație de aproximativ 473 de mii de români, Sectorul 3 al Capitalei a ajuns să fie extrem de aglomerat, la fel ca și celelalte, dar asta nu justifică măsurile luate de Consiliul Local, mai spun cei de la FACIAS. În același context, măsura a stârnit un val de revoltă în rândul populației, mai ales a celor care dețin locuri de parcare:
„Locuitorii din Sectorul 3 au sesizat FACIAS cu privire la măsurile impuse de primărie, care obligă eliberarea locurilor de parcare în intervale orare diferite, sub amenințarea unor sancțiuni severe.
Cetățenii riscă amenzi contravenționale cuprinse între 500 și 1.000 de lei, iar nerespectarea regulii poate duce chiar la anularea autorizației de parcare, fără a exista excepții justificate în regulament”, precizează repezentanții fundației FACIAS.
Ca urmare a acestei situații, fundația amintită a cerut Primăriei Sector 3, precum și Consiliului Local, să modifice HCL și să scoată aceste măsuri abuzive.