S-a vândut Palatul Știrbey. Cel mai vast domeniu pentru evenimente din România a fost cumpărat de către o apropiată a familiei mogulului Antenelor, Dan Voiculescu. Costul domeniului a fost ușor peste prețul de pornire de 8 milioane de euro. Află cine l-a cumpărat și ce se va întâmpla cu clădirea istorică din Buftea!
8 milioane de euro a fost prețul de pornire pentru care Palatul Știrbey a fost scos la vânzare, potrivit unui anunţ din luna iunie 2022 al lichidatorului judiciar Euro Insol. Compania deţinea palatul şi domeniul Ştirbey, motiv pentru care licitația publică a avut loc la sediul acesteia, pe data de 29 iunie.
Fondatorul lichidatorului a anunțat, marți, că monumentul istoric a fost vândut. Tranzacția a fost în valoare de 8, 05 milioane de euro. Palatul Știrbey a fost vândut companiei Dream Film Production Company. Aceasta i-a avut drept asociați, până în urmă cu patru ani, pe fiicele politicianului Dan Voiculescu.
Firma este deținută în prezent de către o directoare a Intact Media Group, apropiată a familiei mogulului Antenelor. Compania se prezintă în acte ca având un singur unic asociat, anume fosta președintă a Partidului Umanist Social Liberal, Dana Bugean.
„Dream Film Production Company SRL a cumpărat Palatul Știrbey la un preț de 8.050.000 euro. Palatul, capela și turnul de apă sunt protejate de legea monumentelor. Turnul de apă este făcut după proiectul lui Anghel Saligny în 1920, capela pictată de Gheorghe Tattarescu în 1890 și palatul, construit între 1850-1863, tot de patrimoniu național. Sigur, mai sunt 23 de hectare, dar terenul propriu-zis e puțin, restul sunt păduri, luciu de apă, heleșteie și alte construcții”, a declarat fondatorul Euro Insol, Remus Borza, pentru Profit.ro.
Înainte de a fi scos la licitație, Palatul Știrbey a fost încadrat ca monument istoric. Clădirea și domeniul au fost cumpărate de către Bucharest Arena în anul 2006 chiar de la moștenitorii familiei Știrbey.
Construcția palatului a început în anul 1850. Ordinul a fost dat de către domnitorul Țării Românești Barbu Dimitrie Știrbey. Construcția clădirii impunătoare s-a încheiat treisprezece ani mai târziu.
Domeniul Știrbey prezintă un potențial extrem de generos, în condițiile în care se întinde pe 24 de hectare, 18 dintre acestea reprezentând un parc cu arbori cu o vechime de peste 400 de ani, un lac interior și deschidere către lacul Buftea.
Fondatorul Euro Insol a transmis că, cel mai probabil, investițiile în potențialul turistic al domeniului vor continua.
„Probabil se va păstra caracterul pentru evenimente culturale, concerte, evenimente corporate pentru mulținaționale, bănci, și nunți/botezuri. Prin asta s-a consacrat. Ar putea găzdui și producții de film, fiind studiourile Buftea aproape, iar industria cinematografică românească e pe val”, a spus Remus Borza.