14 mart. 2024 | 12:39

S-a schimbat legea pentru românii care au PFA. Cât vor trebui să plătească în plus

News
S-a schimbat legea pentru românii care au PFA. Cât vor trebui să plătească în plus
S-a schimbat legea pentru românii care au PFA. Cât vor trebui să plătească în plus

Anunț important pentru unii români. Este vorba despre cei care dețin PFA, care de acum vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunare pentru a achita taxele aferente. Chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment, tot trebuie să achite dările.

Lovitură grea pentru deținătorii de PFA

Începând cu anul 2024, proprietarii de PFA (Persoană Fizică Autorizată) din România vor întâmpina dificultăți semnificative în ceea ce privește dările către stat. În ceea ce privește modul în care sunt calculate și impuse contribuțiile la asigurările de sănătate (CASS), Ordonanța de urgență 115/2023, cunoscută și sub numele de „Ordonanța trenuleț”, are un impact semnificativ asupra acestei secțiuni esențiale a economiei.

Principala modificare adusă de OUG 115/2023 a fost modificarea modului în care se calculează contribuțiile CASS. De la anul 2024, aceste contribuții vor fi calculate ca procent din venitul net realizat sau din norma de venit, cu o limită maximă de 60 de salarii minime pe economie.

Această lege include o bază de calcul CASS care nu poate depăși 60 de salarii minime naționale, luând în considerare fie norma anuală de venit ajustată, fie venitul net anual, în funcție de situație.

Persoanele fizice autorizate, indiferent de situația lor financiară actuală, vor fi obligate să contribuie cu 10% din veniturile nete realizate sau din norma de venit. Astfel, chiar dacă nu au activitate sau sunt în faliment, dările sunt obligatorii.

„ART. 170 – Baza de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorate de persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b)-h)

(1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) (n.r. activitati independente ) , din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, la o bază anuală de calcul egală cu venitul net anual realizat/brut sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit art. 68, 681 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118″, se arată în lege.

Taxele pentru un PFA, colosale

Pentru ca situația să fie mai clară, având în vedere că schimbările sunt unele neașteptate, s-a luat drept exemplu cazul unei PFA care generează un venit net de 10.000 de lei în 2024. Conform noilor reglementări, aceasta va trebui să plătească o contribuție CASS de zece procente din acest venit, sau 1.000 de lei.

Totuși, dacă venitul realizat este sub pragul minim stabilit de 6 salarii minime (echivalentul a 19.800 de lei), PFA-ul va fi obligat să achite o diferență de contribuție astfel încât suma totală datorată să ajungă la 1.980 de lei. Astfel, valoarea reprezintă 10% din pragul minim menționat.

Există, însă, și câteva categorii exceptate de la această DIFERENȚĂ de CASS. Astfel, este vorba despre acele PFA care au venituri din:

„a) salarii și asimilate salariilor la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile; sau

b) din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h) (chirii, dividende, dobânzi, bursă, crypto, alte surse), pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe tara.

Sunt exceptate și acele persoane care fac parte din categoriile scutite de la plata CASS (de ex. elevi, studenți)”, arată legea.

PFA este acronimul pentru „Persoană Fizică Autorizată” și oferă permisiunea de a desfășura orice tip de activitate economică permisă de lege. Aceasta este una dintre cele mai simple metode prin care un individ folosește propria forță de muncă pentru a se implica în diferite domenii enumerate în Codul CAEN. Un PFA nu poate include cinci clase de activitate.

O persoană fizica autorizată trebuie să aibă cel puțin 18 ani, să aibă un loc de muncă stabil la momentul depunerii dosarului și să demonstreze că nu a fost sancționat pentru nicio infracțiune disciplinară financiară sau fiscală. În plus, mai este necesară și o declarație pe proprie raspundere care ateste îndeplinirea tuturor condițiilor optime de funcționare prevăzute de lege.