11 ian. 2024 | 14:55

PFA 2024, cele mai importante schimbări. Ce taxe trebuie să plătească o persoană fizică autorizată

Economic
PFA 2024, cele mai importante schimbări. Ce taxe trebuie să plătească o persoană fizică autorizată
Ce taxe vei plăti anul acesta

PFA 2024 persoanele fizice autorizate din România se confruntă cu modificări semnificative în ceea ce privește obligațiile fiscale. Aceste schimbări au fost implementate ca parte a eforturilor autorităților de a spori încasările la buget și de a asigura finanțarea adecvată pentru diversele obiective propuse. Ce taxe trebuie să plătească o persoană fizică autorizată și ce modificări s-au adus în lege.

Ce taxe plătește o persoană fizică autorizată în 2024

Experții susțin că PFA-urile pot fi impozitate în două moduri distincte: în sistem real sau la norma de venit. Recomandarea specialiștilor este de a opta pentru impozitarea în sistem real, deoarece această abordare presupune impozitarea strictă a venitului net anual.

Vezi și: Ce diferențe sunt între un PFA și un SRL. Detalii la care trebuie să fii atent. Principalele avantaje și dezavantaje

Impozitarea la norma de venit este recomandată doar pentru anumite domenii de activitate, unde se aplică o taxare de 10% din venituri pentru impozitul pe venit, 10% din venituri pentru contribuțiile la sănătate și 25% din venituri pentru contribuțiile la pensie.

Una dintre cele mai notabile schimbări în ceea ce privește persoanele fizice autorizate se referă la modalitatea de calcul a contribuțiilor la sănătate. S-au eliminat plafoanele de 6, 12 și 24 de salarii, iar în locul acestora a fost introdus un prag de 60 de salarii pentru calculul contribuției la sănătate.

Această modificare semnificativă înseamnă că, în cazul în care, în anul precedent, contribuția la sănătate era de 7.920 de lei pentru încasări de 200.000 de lei, în prezent vorbim despre o creștere de aproape trei ori a acestei sume.

Citește și: Nume de firme interzise în România. Aşa te asiguri că nu încalci legea

Totuși, există excepții care prevăd că un PFA care încasează mai puțin de șase salarii plătește o contribuție echivalentă cu șase salarii, iar pentru încasări cuprinse între șase și 60 de salarii, se plătește 10% din veniturile nete.

PFA 2024, cele mai importante schimbări

Deși PFA-urile vor trebui să plătească taxe mai mari în 2024, această formă juridică rămâne accesibilă pentru cei care doresc o înființare rapidă, fără birocrație, și pentru cei care deja au un alt business sau un job full-time. 

Vezi și: Anunț important pentru firmele din România. Cât poate ajunge impozitul pe profit

Încă de la începutul anului 2023, au fost implementate modificări semnificative în cadrul politicilor fiscale din România, în special în ceea ce privește pragurile pentru impozitarea pe bază de normă de venit. 

Limita a fost redusă drastic, de la 100.000 euro la 25.000 euro, afectând în mod direct persoanele fizice autorizate (PFA) care au înregistrat un venit brut anual care depășea echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro în anul fiscal precedent. 

Acești profesioniști sunt acum obligați să adopte sistemul real de impozitare în anul fiscal următor.

Sectorul IT – modificări importante

Pe parcursul anului, au circulat mai multe proiecte legislative, iar la data de 27 noiembrie 2023, Ministerul Finanțelor a propus eliminarea codurilor CAEN 6202 și 6203 din lista activităților eligibile pentru impozitarea pe bază de normă de venit. Aceste coduri se referă la sectorul IT. 

Vezi și: Se dau bani europeni pentru firmele din România. Ce sume uriașe sunt puse la bătaie

Prin urmare, începând cu anul 2024, profesioniștii din domeniul IT trec la sistemul real de impozitare, indiferent de valoarea veniturilor lor.

Trecerea de la norma de venit la sistemul real implică unele schimbări semnificative în ceea ce privește depunerea declarației unice, tipurile de activități vizate și modificările de costuri asociate impozitării.

Conceptul de normă de venit, aplicat pentru anumite clase de activități conform Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN), permite titularului unui PFA/II/IF să opteze pentru un sistem forfetar de impozitare. 

Această „normă” reprezintă o estimare a statului privind venitul net (venituri minus cheltuieli deductibile/parțial deductibile), fără a lua în considerare nivelul real al veniturilor. 

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Loredana, costume speciale pt show-ul aniversar. Unde și-a făcut vedeta toate hainele pe care a purtat la concerte
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro