Ana Birchall a anunțat, în cursul zilei de marți, că unul dintre candicații pentru funcția de procuror european a decis să se retragă din competiție. Cine este și de ce a ales să încheie lupta prematur?
Ana Birchall a anunțat retragerea unui procuror din cursa pentru procuror general. Este vorba de Radu Răzvan Horațiu, care a venit din urmă cu precizări, pentru știripesurse.ro, privind decizia sa. Procurorul a susținut că a ales să se retragă deoarece, între momentul înscrierii și cel al susținerii interviului, a fost delegat de CSM în funcția de adjunct al procurorului general. În acest context, atribuțiile noi nu îi mai permit să se concentreze pe altceva. La momentul actual, Radu Răzvan Horațiu a susținut că preferă munca de echipă de la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. „Personal, am toată încrederea în procedura de selecție acesta fiind și motivul pentru care am decis să mă înscriu la începutul lunii mai.”
„Comisia este alcătuită legal, din persoanele care au fost și în trecut, este și președinta CSM, comisia este condusă de ministrul Justiției și alți reprezentanți din direcțiile specifice din Ministerul Justiției. Au fost opt candidați, unul s-a retras ieri, ne-a anunțat că nu se mai prezintă la interviu, dat fiind faptul că ocupă altă poziție, deci avem șapte candidați, iar procedura este foarte transparentă, o să fie și live, conform normelor legale. Interviul are loc în ordine alfabetică. Sper să terminăm astăzi. Vă anunț de pe acum că un candidat ne-a rugat, dat fiind faptul că se află în concediu de odihnă și într-o altă delegație, ne-a rugat ca să avem interviul pe 23″
Ana Birchall
În cursul zilei de marți, la ora 16:30 a României (15:30 ora locală) eurodeputații îi vor avea în față pe cei trei candidați selecționați: Jean-Francois Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kovesi din România şi Andres Ritter din Germania.
Procurorul-șef va urma să fie numit de comun acord de către PE și Consiliu. Până la acest moment, 22 de state membre ale Uniunii Europene s-au alăturat Parchetului European. O excepție este Marea Britanie care va părăsi UE, iar cele cinci țări care nu participă încă sunt: Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca, țări care ar putea alătura în orice moment.