Vineri, prețul benzinei a scăzut ușor, după ce barilul de petrol a ajuns la valoarea de 98 de dolari, de la aproape 140 de dolari. Cu toate acestea, carburanții rămân în continuare scumpi. Ce prețuri sunt acum la stațiile de alimentare din România și cât de mult s-a ieftinit benzina, puteți afla în următoarele rânduri.
Vineri, la benzinăriile OMV Petrom, prețul benzinei a scăzut cu 40 de bani per litru, iar cel ala motorinei cu aproximativ 10 bani. Asta după ce barilul de petrol Brent a scăzut la 98 de dolari. La debutul acestei săptămâni, prețul barilului de petrol era de 105 dolari, iar la începutul lunii iulie de 113 dolari.
Cea mai mare valoare a barilului de petrol pe 2022 a fost atinsă în luna martie, adică 139 de dolari. Concret, dacă ținem cont de prețul din luna martie, asta înseamnă că acum țițeiul este cu aproximativ 30% mai ieftin. În ciuda acestui fapt, reducerea prețurilor carburanților la pompă este foarte mică. Ba chiar mai mult de atât, spre deosebire de prețul la pompă a benzinei din martie (când barilul era 139 de dolari), acum este mai ridicat.
Cea mai ieftină benzină standard din București se găsea ieri, 15 iulie, la Petrom și Lukoil, iar prețurile erau cuprinse între 8,02 și 8,13 lei pe litru, potrivit celor de la romaniatv.net.
Tot în Capitală, cea mai ieftină motorină motorină standard o găseai la aceeași distribuitori de carburanți, însă la prețuri cuprinse între 8,66 și 8,69 lei/litru. Așadar, ținând cont că barilul de petrol s-a ieftinit destul de mult, la pompe reducerile sunt cam palide.
În urmă cu două zile, ministrul Energiei a vorbit despre reducerea prețului la barilul de petrol. Conform lui Virgil Popescu, ar fi trebuit să urmeze o ușoară scădere la benzină. Întrebat de ce nu scade prețul la pompe la carburanți, în contextul în care prețul barilului a scăzut, oficialul a răspuns:
„E o întrebare foarte legitimă și ar trebui ca, după această scădere de preț, să asistăm și la o scădere a prețului la benzină, mă aștept, în principal. De ce vă spun la benzină, în principal? Pentru că România produce mai multă benzină din petrol decât poate consuma și suntem exportatori de benzină, prețul barilului a scăzut, ar trebui să urmeze o scădere a prețului la benzină”, a spus Virgil Popescu la Digi24.
Potrivit spuselor ministrului Popescu, „rețelele mari de benzinării ar trebui să fie corecte cu românii”, iar atunci când scade costul de achiziție, să scadă și prețul carburanților la stațiile de alimentare.