Vasile Dîncu rupe tăcerea despre prețul exagerat al benzinei și motorinei în România. Ce se întâmplă, de fapt: „O aberație”

Vasile Dîncu rupe tăcerea despre prețul exagerat al benzinei și motorinei în România. Ce se întâmplă, de fapt: „O aberație
Poză dintr-o benzinărie din România Sursă poză: Octav Ganea

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a vorbit deschis despre scumpirea exagerată a combustibilului, în condițiile în care costul barilului de petrol scade. Reprezentantul partidului PSD și-a exprimat părerea despre plafonarea prețurilor la combustibil, însă acesta susține că o soluție de acest gen ar putea fi doar temporară. Potrivit oficialului, adevărata rezolvare trebuie să vină din partea ministrului Energiei, susținut de cel al Finanțelor.

Discuțiile pe tema prețului la combustibil sunt tot mai aprinse

Vasile Dîncu a afirmat că discuțiile purtate în coaliție pe tema prețului la combustibil sunt constructive, astfel că acest schimb de idei și păreri ar putea genera o dezbatere internă, cu scopul de a găsi explicații și soluții pertinente privind rezolvarea acestei situații tot mai îngrijorătoare.

„Nu am participat la ultimele şedinţe de coaliţie pentru că am fost plecat la Bruxelles, la NATO sau într-o misiune externă. Ştiu, însă, pentru că discut cu colegii mei. Este, în acest moment, o dispută constructivă, pentru că, până la urmă, va duce la o dezbatere internă, pentru că nu poţi să spui că suntem la fel în toate proiectele. Este adevărat că funcţionează în Guvern, suntem ocupaţi de a rezolva crize, lucrăm împreună” , a afirmat Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării a făcut referire la Florin Cîțu, despre care spune că dorește să-și asume merite fără o bază clară, având în continuare un discurs liberal de propagandistic.

„Pe de altă parte, îl văd pe domnul preşedinte al Senatului, domnul Florin Cîţu, care vrea continuu să întărească un fel de discurs liberal. Nu toate lucrurile astea le-a făcut cât a fost premier, dar vrea să întărească acest discurs, oarecum făcând o polemică internă.

În această coaliţie, atât liberalii, cât şi noi, sigur că fiecare avem ideologiile noastre, avem proiectele noastre. Dincolo de asta, răspundem unor cerinţe care se discută în alianţă”, a declarat Vasile Dîncu.

Cine trebuie să găsească cele mai bune soluții

Reprezentantul PSD a fost întrebat despre sursa rezolvării acestei probleme tot mai apăsătoare pentru cetățeni. Potrivit lui Vasile Dîncu, ministrul Energiei este cel care trebuie să vină cu propuneri constructive, în timp ce ministrul Finanțelor are obligația de a transpune în cifre rezolvarea.

„Eu cred că ministrul de Finanţe contabilizează doar ceea ce producem noi, ceilalţi. Este cel care adună rezultatul faptelor noastre. Cred că ministrul Energiei, cu toată simpatia pe care o am pentru el, ar trebui să fie mult mai aplecat asupra acestei probleme.

Ne aşteptăm din partea ministrului Energiei să vină cu soluţii, după aceea ministrul Finanţelor să încerce să le pună în cifre, să vadă de unde să luăm banii. Dar trebuie să luăm nişte decizii, ori aceste decizii tehnice trebuie să le ia ministrul Energiei”, susţine Vasile Dîncu.

Privind situația actuală, Vasile Dîncu consideră situația actuală o aberație, având în vedere că prețul barilului scade, iar al combustibilului crește. Oficialul descrie acest fenomen ca fiind unul haotic, necesitând în cel mai scurt timp o soluționare din partea autorităților competente.

„Eu nu sunt specialist în această chestiune, dar am văzut că şi alte ţări, cum e Franţa, au făcut acest lucru. Şi dacă au plafonat ei, sigur că nu se poate plafona decât pentru o perioadă de timp.

Sentimentul tuturor este că avem o mişcare haotică în momentul acesta, nişte creşteri haotice care nu se recunosc în costuri, în alte elemente care ţin, până la urmă, de preţul de piaţă, de preţul concurenţial.

Se pare că nu există concurenţă ca să poată să scadă preţul la combustibil. În timp ce scade barilul, creşte preţul la noi, ori asta mi se pare că este o aberaţie din perspectiva unui program guvernamental”, a adăugat Dîncu, potrivit Digi24.