16 feb. 2024 | 08:48

S-a deschis prima bandă din România pentru vehiculele din Uniunea Europeană. CNAIR a făcut anunțul oficial

News
S-a deschis prima bandă din România pentru vehiculele din Uniunea Europeană. CNAIR a făcut anunțul oficial
Ce a precizat Sorin Grindeanu

Vești bune pentru șoferi! Prima bandă dedicată vehiculelor din Uniunea Europeană în punctul vamal de la Calafat a fost pusă în funcțiune. CNAIR a făcut anunțul oficial!

Se deschide prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UE

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a precizat că Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere va deschide, la punctele de frontieră Borș II și Nădlac II, câte un culoar dedicat camioanelor înmatriculate în Uniunea Europeană, dar și pentru cele înmatriculate în state non-UE.

Începând de vineri, 16 februarie 2024, astfel de benzi dedicate autovehiculelor înmatriculate în UE vor intra în funcţiune. De asemenea, Sorin Grindeanu a precizat că pe benzile inscripţionate EU vor putea circula doar camioanele înmatriculate în Uniunea Europeană.

„Pe benzile inscripţionate ALL TRUCKS vor putea circula, atât autocamioane înmatriculate în state non-UE, cât şi cele înmatriculate în state membre UE dacă benzile inscripţionate EU sunt aglomerate sau dacă banda ALL TRUCKS este liberă”, a mai completat Grindeanu, notează Profit.ro.

Citește și: Taxe în plus pentru români? Vom putea plăti până la aproape 5.000 de lei pe an, decizia vine de la UE

Ce a anunțat Sorin Grindeanu

Mai mult de atât, automarfarele care ies din România trebuie să treacă prima dată prin Agențiile de Control și Încasare din vămi. Ulterior, transportatorii se pot prezenta la controlul de frontieră.

„S-a deschis prima bandă dedicată exclusiv autovehiculelor UE în punctul vamal de la Calafat! Mai exact, în Agenția de Control și Încasare (ACI) a fost deschisă o bandă de circulație doar pentru autovehiculele înmatriculate în Uniunea Europeană. Pe cealaltă bandă va fi permisă circulația, atât pentru autovehiculele înmatriculate în statele membre UE, cât și cele înmatriculate în state non-UE”, a anunțat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Această măsură a fost luată în urma protestelor transportatorilor de la începutul anului. Aceștia erau nemulțumiți, printre altele, de timpii mari de așteptare prin vămi.

Pe benzile inscripționate „ALL TRUCKS” vor putea circula, atât autocamioane înmatriculate în state non-UE, cât și cele înmatriculate în state membre UE, dacă benzile inscripționate „EU” sunt suprasolicitate sau banda „ALL TRUCKS” este liberă, mai anunță CNAIR.

Citește și: Apare o nouă benzinărie în România. Când vor fi operaționale primele stații

La ce înțelegere s-a ajuns

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, și reprezentanții fermierilor ce au declanșat proteste în mai multe orașe din țară, ar fi ajuns la un acord, luni, 15 ianuarie 2024. Este vorba despre un document cu mai multe propuneri, ce urmează a fi evaluate de experți.

„O să avem o întâlnire în care o să ne consultăm, pentru că o mare parte dintre solicitările noastre au fost agreate de ministru. Probabil, vom decide să suspendăm orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen”, a explicat reprezentantul fermierilor din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) Marius Micu.

Parteneri
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Redactia.ro
Mihai Trăistariu, reacție dură după ce Eurovision-ul a fost câștigat de non-binar-ul Nemo! „E o cerșeală de voturi”
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
Adelina Pestrițu zguduie internetul românesc cu cel mai recent anunț. Mii de oameni au reacționat!
Unica.ro
Florin Piersic, primul mesaj de pe patul de spital: Sunt viu
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
Se pregătesc armele nucleare. O țară NATO zdruncină toată Europa: Pe timp de război, aceasta este o...
Capital.ro
Ţara de lângă România ce şi-a majorat rezervele de aur cu 3.000%. Fiecărui cetăţean îi revin câte 10 grame din preţiosul metal
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
ALERTĂ alimentară! PRODUS contaminat în MEGA IMAGE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro