Joi, Guvernul bolivian a decretat starea de catastrofă națională din cauza incendiilor alimentate de seceta puternică ce s-a înregistrat în cinci dintre cele nouă departamente ale țării, o procedură ce îi permite să solicite ajutor internațional, anunță AFP, potrivit Agerpres.
„Ne declarăm în stare de catastrofă naţională din cauza secetei şi a incendiilor„, a precizat preşedintele interimar Jeanine Anez în timpul unei deplasări oficiale în regiunea Santa Cruz, care este situată în estul ţării.
De asemenea, Ministrul Apărării, Luis Fernando Camacho, a precizat că cele cinci departamente vizate sunt Santa Cruz, Beni Pando, Chuquisaca şi Tarija.
„Două focare emergente s-au unit din cauza temperaturilor ridicate”, a explicat ministrul bolivian. El a deplâns totodată faptul că nicio ploaie nu este aşteptată „în următoarele 10-15 zile”.
Un raport al ONG-ului Fundaţia Prietenilor Naturii a precizat că din ianuarie şi până la sfârşitul lunii septembrie incendiile au distrus 2,3 milioane de hectare de păduri şi de păşuni din Bolivia.
În 2019, uriaşele incendii din Amazonia boliviană au devastat 6,4 milioane de hectare, conform aceleiaşi organizaţii.
Bolivia, oficial denumită Statul Plurinațional al Boliviei (în spaniolă Estado Plurinacional de Bolivia), este o țară din America de Sud, care este mărginită cu Brazilia în nord și est, Paraguay și Argentina la sud, Chile în sud-vest și Peru la vest. Are o suprafață de 1.098.581 km² și o populație de 8,8 milioane de locuitori. De asemenea, Bolivia își are conducerea administrativă împărțită între două orașe importante: Sucre (capitala legală și sediul puterii judiciare) și La Paz (sediul guvernului).
În 1825, Peru de Sus își proclamă indepenența și adoptă, în cinstea lui Simon Bolivar (unul din liderii mișcărilor de eliberare din America Latină), numele de Bolivia. Deși dispunea de mari bogății pământene și subterane, mai ales cositor, Bolivia, din cauza instabilității politice (loviturilor dese de stat), a devenit unul din cele mai sărace state din America Latină. De menționat este că la sfârșitul secolului al XIX-lea, Bolivia cade pradă expansiunilor monopolurilor engleze și americane.
Din anul 1884, de când a pierdut ieșirea la mare – zona Atacama (în urma războiului cu Chile), Bolivia a câștigat în schimb suveranitatea coridorului către Oceanul Pacific de Sud. O altă neînțelegere cu Chile este despre drepturile asupra apelor lui Rio Lauca.
În plus, Bolivia este cea de-a doua țară din America de Sud care n-are ieșire la mare. Ea este o țară muntoasă, înaltă în vest și joasă în partea de est. Lățimea Munților Anzi depășeste lungimea de 600 km și ei constau din două laturi înalte, Cordillera Occidentală și Cordillera Orientală. Ele sunt separate de Antiplano, care este un platou intermontan înalt.