S-a aflat cauza incendiului de la Piatra Neamț. De la ce a luat foc salonul spitalului, de fapt

S-a aflat cauza incendiului de la Piatra Neamț. De la ce a luat foc salonul spitalului, de fapt
S-a aflat cauza incendiului de la Piatra Neamț. De la ce a luat foc salonul spitalului, de fapt

O nouă ipoteză este luată în calcul de anchetatori în cazul incendiului din Piatra Neamț. Aceștia sunt de părere că incendiul devastator de la Spitalul Piatra Neamț, de la sfârșitul anului trecut, ar fi fost cauzat de o lumânare aprinsă la căpătâiul unui pacient muribund.

Noua ipoteză luată în calcul de anchetatori

Mai bine de nouă luni au trecut de la tragedia din Piatra Neamț, în urma căreia 15 oameni și-au pierdut viața. Expertiza încă nu a ajuns la Parchetul General. Cei care trebuie să facă lumină în acest caz sunt procurorii secției de urmărire penală și criminalistică.

Surse apropiate de anchetă susțin că expertiza criminalistică este pe punctul de a ajunge în mâna procurorilor, poate cea mai importantă probă. Expertiza a fost făcută de cei de la Institutul Național de Expertiză Criminalistică, alături de cei de la INSEMEX.

Noua ipoteză sugerează că incendiul ar fi pornit de la o lumânare aprinsă pe noptiera de la căpătâiul unui pacient. Din cauza cantității mari de oxigen din salonul Terapiei Intensive, s-a produs izbucnirea flăcărilor. Inițial au cuprins doar unul dintre paturi, apoi una dintre asistente.

Focuri ar fi pornit de la o lumânare aflată pe noptiera unui pacient

Această ipoteză este din ce în ce mai luată în seamă. Timp de mai multe luni, cea mai importantă pistă de lucru a anchetatorilor a fost incendierea din motive tehnice a unui injectomat.

Cu toate acestea, s-au identificat urme de lumânări în zona unei noptiere, după ce au reanalizat toate imaginile surprinse la fața locului și după cercetarea făcută de criminaliști, așa că este de luat în calcul și această nouă ipoteză.

Mai mult de atât, în același salon au fost găsite urme ale unor alte candele, însă nu se știe cu exactitate dacă la momentul incendiului erau arse. Asistente din Terapie Intensivă au negat că au aprins lumânări când au fost întrebate.

Deocamdată, rămâne de dovedit dacă noua ipoteză poate fi susținută în totalitate și, mai ales dacă poate atrage anumite acuzații de ordin penal. În urma incendiului de la sfârșitul anului trecut, opt pacienți au murit arși de vii. Toți se aflau în stare gravă, fiind diagnosticați cu COVID-19.

Șapte alte persoane au fost transferate pe spitale diferite și au decedat din cauza suferinței inițiale. Momentan, se așteaptă ca expertiza să ajungă în mod oficial la Parchetul General. De aici, procurorii vor continua investigațiile.