Odată cu declanșarea crizei epidemiologice personalități din lumea medicală au devenit exponenți principali. Dacă de Arafat se știa, despre Alexandru Rafila se știa pra puțin în spațiul public, până la momentul declanșării crizei.
Alexandru Rafila este unul din exponenții vizibili în spațiul public, de la declanșarea pandemiei. Cariera profesorului universitar Alexandru Rafila a fost încununată cu numirea sa ca reprezentat OMS pentru România.
Numit și în Comitetul pentru Situații de criză, Rafila a devenit unul din cei mai importanți vorbitori și experți virusologi, alături de Streinu-Cercel. Într-un interviu acordat redacției Impact.ro, Alexandru Rafila recunoaște, printre altele, că și-a ales profesia fiind influențat de tatăl său, care a devenit medic la 40 de ani.
”M-am molipsit de la taică-meu. Cred că dorinţa lui de a fi student şi mai apoi absolvent de medicină, la 40 de ani, o vârstă la care cei mai mulţi dintre noi ne ocupăm de cu totul alte lucruri în general, m-a împins şi pe mine de la spate.”, a povestit profesorul universitar.
Din mai multe motive, obiective sau subiective, Alexandru Rafila a decis să se implice în politca românească. De altfel același lucru l-a făcut și profesorul Streinu-Cercel.
Lasând la o parte ideologiile politice, Rafila recunoaște că este o persoană cu viziuni și opțiuni de stânga. Astfel că propunerea din partea PSD de a candida la funcția de parlamentar pe listele partidului, nu a surprins pe nimeni. Poate doar pe cei din actuala guvernare.
În același interviu, reprezentantul OMS pentru România, recunoaște că decizia de a intra în politică nu a fost una ușoară. Întrebat dacă s-a consultat cu cineva, înainte de a-și anunța candidatura pe listele PSD, medicul a răspuns că da. Decizia a luat-o după ce s-a consultat și cu familia sa.
O astfel de decizie schimbă puțin lucrurile, dar medicul a afirmat că nu va renunța la ceea ce a făcut până acum și că nimic nu îl va determina să i-a o astfel de decizie.
”Cu soţia, dar şi cu fiul meu, de zece ani, într-un fel. Amândoi m-au încurajat să fac pasul acesta. (…) Nu voi renunţa la cariera mea de profesor universitar. Sunt foarte legat de ea şi nu am de gând să fac vreun pas înapoi.”, a mai spus Alexandru Rafila.
Cât despre motivația de a intra în politică, motivele enunțate de Rafila sunt consistente și foarte bine argumentate, având în vedere situația sistemului de sănătate din România secolului XXI:
”Am să vă răspund scurt. În România de azi, de vineri după-amiază şi până luni dimineaţă nu mai există servicii medicale, cu excepţia celor de urgenţă. De asemenea, diferenţa între marile oraşe şi micile oraşe, ca să nu mai vorbim despre comune şi sate, e colosală, din acest punct de vedere. Consider că aici voi avea ceva de făcut. Dar şi în reglarea legislaţiei, care trebuie net îmbunătăţită, atât în literă şi spirit, dar şi în aplicarea ei.”