Medicul Streinu-Cercel, adevărul despre vaccinul anti-COVID-19: E degeaba în aceste condiții

Medicul Streinu-Cercel, adevărul despre vaccinul anti-COVID-19: E degeaba în aceste condiții
Adrian Streinu-Cercel, despre vaccinul anti-covid-19

Apar noi informații despre vaccinul anti-COVID-19. Managerul Institului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a explicat câteva principii de bază ale eficienței vaccinului împotriva noului coronavirus. Potrivit specialistului, prioritate la vaccinare vor avea anumite categorii de persoane, printre care se regăsesc și medicii.

Cine sunt persoanele care pun în pericol sănătatea celorlalți

Managerul de la “Matei Balș” a vorbit în exclusivitate la Antena3, în cadrul emisiunii “Sinteza Zilei”, acolo unde a fost întrebat de moderatorul Mihai Gâdea despre pericolul reprezentat de persoanele care nu vor dori să se vaccineze. Medicul a confirmat faptul că o persoană vaccinată poate fi pusă în pericol de una nevaccinată, în special, în prima perioadă după apariția vaccinului, atunci când nu sunt cunoscute toate datele referitoare la anticorpi și durata acestora.

Efectele vaccinului anti-COVID-19
Efectele vaccinului anti-COVID-19

“(Mihai Gâdea) „Vreau să îl întreb pe domnul Streinu-Cercel: dacă avem cazul în care Ionescu s-a vaccinat iar Popescu nu e vaccinat şi nu vrea să se vaccineze, atunci Popescu îl pune în pericol pe Ionescu?”

(Adrian Streinu-Cercel) „O întrebare foarte bună. Dacă persoana care nu e vaccinată se infectează şi devine purtator sănătos pe termen lung, atnuci îl pune în pericol şi pe cel vaccinat, pentru că datele referitoare la anticorpi şi la durata în timp a acestor anticorpi nu sunt foarte bine precizate.

În decurs de şase luni nu poţi să-ţi faci o idee pe termen lung. Şi atunci este evident că există acest risc potenţial.Dar ce vreau să spun este următorul lucru: când se ia decizia unei vaccinări, este o decizie politică în acceaşi măsură în care este şi socială”, a declarat medicul, potrivit antena3.ro.

Pandemia de COVID-19, o problemă de sănătate publică majoră

Medicul Streinu-Cercel a explicat în continuare despre cine va avea prioritate la vaccinare. Acesta a subliniat faptul că degeaba se vaccinează cine dorește, dacă cei care trebuie să ne asigure sănătatea sunt răpuși de acest virus, ceea ce înseamnă că toate cadrele medicale vor avea întâietate.

De asemenea, doctorul de la “Matei Balș” trage un semnal de alarmă cu privire la gestionarea pandemiei în situații de urgență. Acesta a făcut paralelă cu perioada în care acesta era tânăr, iar repsonsabilii își făceau planuri minuțioase pe hârtie.

“Niciun guvern nu îşi permite să facă vaccinare dacă problema de sănătate publică nu este o problemă majoră de sănătate publică. În cazul de faţă vorbim de o problemă de sănătate publică majoră, care a cuprins această planetă de la nord la sud şi de la est la vest.

Cred că va fi o dezbatere publică cu privire la alocarea vaccinului, în primul rand. A 2-a problemă se referă la cine va fi în primul rând la vaccinare. Nu trebuie să uităm că, dacă lucrurile o vor lua pe o pantă aiurea, va trebui să ne gândim la apă potabilă, la cine strânge gunoiul şi unde-l duce şi la electricitate (…)

Dacă nu rezolvăm aceste lucruri, degeaba avem vaccin şi ne vaccinăm noi, cei care dorim dacă, cei care trebuie să ne asigure viaţa de zi cu zi nu mai sunt (…) Pe vremea mea, se făceau planuri de intervenţie în pandemie şi luptă în focar Şi lupta în focar se planifica cu creionul pe hârtie şi se stabileau obiectivele, unde te duci, cum te duci etc. Aceşti oameni au ieşit al pensie, au ieşit din joc. Cei care sunt în locul lor ştiu să folosească foate bine laptop-ul”, a mai declarat Adrian Streinu-Cercel.

Oamenii trebuie să fie informați despre beneficiile vaccinului anti-COVID-19

Chiar dacă acum, toată lumea se pricepe la tehnologie, medicul consideră că trebuie luate măsuri suplimentare, fiind în joc viața oamenilor. Având în vedere că acest virus nu este unul informatic, ci unul cât se poate de real, medicul recomandă o comunicare bună între responsabilii pentru gestionarea pandemiei și cetățeni.

Pentru a dori să se vaccineze, oamenii trebuie să înțeleagă că acets lucru este pentru binele lor.

“Aceşti oameni au ieşit al pensie, au ieşit din joc. Cei care sunt în locul lor ştiu să folosească foate bine laptop-ul. Dar oamenii nu se uită, toţi, la laptop pentru că, deşi există şi viruşi de calculator, virusul acesta afectează vieţile oamenilor iar pe unii îi mai şi omoară.

Şi-atunci (…) trebuie să luăm măsuri pentru oameni. Şi atunci, ne îndreptăm către ei, le explicăm că e bine să îi testăm, venim şi cu ajutor clar pentru aceste persoane, dacă se va pune problema să stea izolaţi (…) Lucrurile sunt complexe şi trebuie făcută de cei care se pricep la pandemie”, a concluzionat medicul Adrian Streinu-Cercel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI