Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a oferit noi detalii pentru oameni. Acesta a susținut că se așteaptă ca după creșterea actuală a prețului gazului pe piața spot europeană acesta să ajungă la 5.000 de euro până la finele anului 2022. Cel din urmă și-a exprimat opinia în cursul zilei de duminică pa canalul său de Telegram. ,,Către șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene. Din cauza creșterii prețului la gaze la 3,5 mii de euro pe mia de metri cubi”, a scris Medvedev.
Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei se așteaptă ca prețul gazului pe piața spot europeană să ajungă la 5.000 de euro până la finele anului curent. Dimitri Medvedev a venit cu anunțul șocant în cursul zilei de duminică pe canalul său de Telegram. Cel din urmă și-a ilustrat postul cu o pictură a artistului Vasili Lozhkin, „Gas-Babyushka”, iar astfel este cunoscut de cetățeni.
,,Către șefii de stat și de guvern ai Uniunii Europene. Din cauza creșterii prețului la gaze la 3,5 mii de euro pe mia de metri cubi’ trebuie să ridic prețul prognozat la 5 mii de euro până la sfârșitul anului 2022. Cu salutări călduroase”, a scris Medvedev.
Bărbatul a prezis că prețul gazului în Europa va ajunge 2.000 de euro pe mia de metri cubi după ce certificarea gazoductului Nord Stream 2 a fost oprită. De asemenea, Medvedev nu a exclus că prețurile gazului ar putea ajunge la 3.000 sau 4.000 de euro ori chiar mai mult, moment în care în Europa prețurile de schimb se situau în jurul a 2.800 de euro pe mia de metri cubi de gaz.
Prețurile europene la gaze au depășit la începutul lunii iunie 100 de euro pe megawatt/oră din cauza noilor incertitudini legate de fluxul de gaze din Rusia către Europa. Gazprom a redus în urmă cu doar o săptămână cu 90% gazele către România.
Experții de pe piață nu știu motivul, dar evenimentul face parte dintr-un trend înregistrat în a doua parte a lunii august. Livrările către România reveniseră pe o pantă ascendentă.
Directorul Transgaz, transportatorul de gaz românesc a precizat, pentru Europa Liberă, că aveau date că urma să intre în țară o cantitate de 7 milioane de metri cubi de gaz. Din această cantitate 4.5 milioane de metri cubi urmau să plece la export.
„Astăzi, vom înmagazina 11 milioane de metri cubi de gaze, cât rămâne din diferența venită de la Gazprom și din producția internă”, a declarat, pentru Europa Liberă, directorul general al Transgaz, Ion Sterian.