SUA, Marea Britanie și UE au impus sancțiuni financiare fără precedent Rusiei pentru invazia acesteia în Ucraina. Sute de companii internaționale s-au retras din această țară. Impactul acestor măsuri abia acum începe să se facă simțit. Primele efecte au fost o creștere a costului produselor de bază, un risc iminent de pierdere a locurilor de muncă și, pentru unii, un sentiment tot mai mare de izolare. Din păcate, cei care au de suferit de pe urma sancțiunilor, sunt cetățenii ruși. Fără a avea o vină directă în acest conflict, mulți ruși caută o ieșire. Unii o găsesc prin plecarea în țări europene, fiindu-le recomandat chiar să obțină pașapoarte care să le asigure un statut de cetățean UE. De altfel, genul acesta de recomandări au devenit publice, inclusiv pe site-ul principalei agenții de presă din Rusia, Tass.
O dată cu declanșarea invaziei în Ucraina, Vladimir Putin a avut doar un singur gând în cap. Anume să demonstreze lumii că încă are puterea de a decide asupra milioanelor de oameni din țara sa, și nu numai. Din păcate, totul s-a întors ca un bumerang, atât împotriva sa, dar mai ales împotriva cetățenilor ruși.
Mulți, deși infim numărul, au protestat pe străzile din Kremlin și Sankt Petersburg, dar au fost înăbușiți imediat de forțele de securitate. Alții sunt tăcuți și resemnați. Trăiesc o adevărată dramă, având în vedere situația economică a Rusie în aceste zile.
De exemplu, prețurile de consum au crescut cu 2,2% în prima săptămână a invaziei. Alimentele au fost printre cele mai mari creșteri. Unele magazine restricționează vânzarea produselor de bază.
Vânzările de medicamente nu fac obiectul sancțiunilor,. Cu toate astea, având în vedere că marile companii de transport maritim și-au suspendat serviciile, aprovizionarea ar putea fi afectată, spune BBC.
Rubla s-a prăbușit de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Rata inflaației și creșterea monedei i-a determinat pe mulți retaileri să crească prețurile. Prețurile la zahăr și la cereale erau deja cu aproximativ 20% mai mari în luna februarie.
Agenția rusă de știri de stat Tass a declarat că unii retaileri au fost de acord să limiteze la 5% creșterile de prețuri la unele produse de bază. Alții restricționează cantitatea de produse de bază precum făină, zahăr și ulei.
Un alt aspect, nemai întâlnit până acum, este acela al recomandărilor făcute chair de agenția de presă rusă Tass. Pe site-ul agenției li se recomandă rușilor să plece în statele membre UE, unde pot avea un statut de cetățean UE.
Situația este una fără precedent în aceste zile. Ceea ce este și mai grav este că sunt scoase la vânzare cetățenii, precum cele poloneze, românești sau bulgare. Sumele variază între 3.000 de euro pentru cetățenia română, 4.000 de euro pentru cea bulgară și aproximativ 2.000 de euro pentru cea poloneză.
Un număr important de companii care facilitează obținerea cetățeniilor în state membre UE își fac deja reclamă pe site-ul agenției de stat rusești. Acestea dau și termene de rezolvare a cererilor. Termenele sunt cuprinse între 12 și 15 luni, pentru cetățenia bulgară, de exemplu.
În cazul cetățeniei române, condițiile sunt de minim 8 ani locuiți pe teritoriul țării. Sau să fie căsătorit cu un cetățean sau o cetățeană română cu cel puțin 5 ani înainte de depunerea cererii de cetățenie.
Criza și actuala situație din Rusia a dus la adevărate drame și au dus la situații disperate și acțiuni disperate din partea cetățenilor ruși.