Rusia a testat o nouă rachetă, ca să arate că poate mai mult decât să captureze vapoare
Rusia anexează teritorii, capturează nave străine și se înarmează și nicio superputere nu poate să facă nimic. La scurt timp incidentul de lângă Marea Neagră, rușii au testat iar o rachetă. Mesajul subliminal e cât se poate de clar.
Nu contează ce spune NATO, că se supără Donald Trump sau că au intrat în panică ucrainenii. Rusia e o mare putere și, dacă încă nu ai observat asta, Kremlinul ține să-ți arate din nou că nu-i o țară cu care poți să-ți dai contre.
După ce a capturat trei nave ucrainene în Marea Azov, Rusia s-a întors la treburile “cotidiene” – să testeze rachete antibalistice în scop defensiv, transmit comunicatele de presă ale Kremlinului.
Testul a avut loc în poligonul Sarî-Şagan, din Kazahstan, iar lansarea rachetei și lovirea unei ținte convenționale au decurs cu brio.
Anunțul a fost făcut chiar de către Ministerul Apărării, care a justificat acțiunea ca fiind un exercițiu pentru apărarea Moscovei în cazul în care ar fi atacată pe cale aerospațială.
Sistemul de apărare în care este integrat acest tip de rachete are capacitatea de a detecta cu precizie și din timp un atac iminent pentru că monitorizează permanent spațiul aerian rus. În caz de atac, se răspunde imediat cu unul similar. Practic, pare să funcționeze în același mod ca scutul nostru antirachetă de la Deveselu.
Problema este că Ministerul Apărării din Rusia ar fi publicat și pe internet un clip cu lansarea rachetei. Asta semnifică mai degrabă un gest ostentativ, decât unul de transparență față de testele și înarmarea Rusiei.
Și, în timp ce liderul rus privește cu mândrie dezvoltarea militară a statului pe care-l conduce încă din tinerețe, ceilalți lideri importanți ai lumii fac mutre și gesturi copilărești pe care ei le numesc diplomație.
Mai precis, Donald Trump și Vladimir Putin ar fi trebuit să aibă o întrevedere bilaterală înaintea summitului G20 de la Buenos Aires (Argentina). Însă, președintele american s-a râzgândit și l-a “amenințat” pe Putin că nu se mai vede cu el până nu eliberează navele ucrainene capturate în Marea Azov.
Cu siguranță, conducerea Rusiei e foarte receptivă și temătoare când primește astfel de avertizări, așa că își testează armele de distrugere în masă, ca să arate cât de mult îi pasă de NATO și alte organizații militare.