Vladimir Putin are planuri complexe privind puterea statului pe care îl conduce, iar acestea nu implică doar idei militare, a averizat președintele ceh Petr Pavel. Europa ar trebui să se pregătească să facă față provocărilor fără ajutorul SUA. Între timp, România a făcut cea mai scumpă achiziție din istoria țării.
Într-un interviu acordat ziarului austriac Die Presse, președintele ceh Petr Pavel și-a exprimat unele îngrijorări privind ambițiile lui Vladimir Putin în Europa, sugerând că obiectivele lui vizează mult mai mult decât simpla ocupare a unei părți din Ucraina.
Europa se află în pragul unei confruntări lungi cu Rusia, care ar putea să nu fie neapărat de natură militară, dar care va ridica unele provocări semnificative, potrivit președintelui ceh.
„Ar trebui să luăm acest lucru în serios și să ne pregătim pentru faptul că Rusia nu este un partener pașnic”, a declarat președintele ceh Petr Pavel.
Șeful de stat a subliniat în interviul acordat jurnaliștilor austrieci rolul distructiv pe care Moscova l-a jucat în diferite țări europene de-a lungul timpului, inclusiv prin pure minciuni și răspândirea informațiilor specifice propagandei.
Petr Pavel este de părere că Europa trebuie să rămână fermă în fața Rusiei, chiar dacă acțiunile lui Vladimir Putin contravin intereselor noastre. În caz contrar, condițiile de trai și valorile locuitorilor comunității europene vor fi amenințate și oamenii vor avea de suferit.
Relațiile cu Rusia ar putea să devină atât de complexe încât să facă parte din problemele vieții de zi cu zi în Europa, potrivit politicianului ceh. Dacă se dorește menținerea securității și a prosperității, trebuie să se stabilească limite clare pentru Vladimir Putin, a mai spus Petr Pavel.
„Dacă nu reușim să facem acest lucru, am putea să ne confruntăm cu complicații majore în viitor. Pacea cu Rusia nu poate fi obținută prin acceptarea obiectivelor acesteia”, a punctat liderul de stat chef pentru sursa citată.
În lumina viitoarelor alegeri prezidențiale din SUA și a potențialei realegeri a lui Donald Trump, Europa, care a tratat mult timp SUA drept un „copil răsfățat”, ar trebui să fie pregătită și să își asume mai multă responsabilitate pentru propria siguranță, a spus Petr Pavel.
În contextul avertismentului președintelui ceh, România se înarmează, de ceva timp, cu sisteme performante. Guvernul a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană Patriot, la o valoare de aproximativ 4 miliarde de dolari americani. Achiziția este cea mai scumpă din istoria țării.
4 din cele 7 sisteme de apărare Patriot au fost deja livrate României. Unul este operațional. Restul de trei sisteme urmează să fie contractate, potrivit informațiilor Antena 3 CNN.
România a mai cumpărat 18 drone militare Bayraktar fabricate în Turcia, valoarea contractului fiind de 321 de milioane de dolari. Aceste aeronave nu au doar rol de supraveghere, ci pot lovi și ținte.
Un alt contract semnat de Guvern vizează achiziționare a 54 tancuri Abrams americane, la nivel de batalion, valoarea tranzacției fiind estimată la 1 miliard de dolari.
Alte 17 avioane F16 din Portugalia şi 32 de avioane F16 din Norvegia, în valoare de 388 de milioane de euro, urmează să fie livrate României până în 2025.