Tensiunile dintre Rusia și Ucraina se extind, iar situația reprezintă o amenințare pentru spațiul estic NATO, inclusiv pentru România. Vasile Dîncu, noul ministru al Apărării, a discutat despre pericolul care ar putea să se abată asupra țării noastre.
Vasile Dîncu a declarat că situația dintre Ucraina și Rusia este una complicată din punct de vedere strategic. Ministrul Apărării a punctat că în politicile de apărare nu se discută despre personaje, chiar dacă unele persoane, printre care Vladimir Putin, au o mare forță decizională.
Rusia a devenit un pericol pentru spațiul estic NATO, însă există un plan care o să fie pus în practică în cazul în care amenințările se transformă în realitate. Totuși, Vasile Dîncu speră că nu o să se ajungă la această situație.
„Nu știu Vladimir Putin, pentru că noi în armată și în politicile de apărare nu ne referim la personaje, chiar dacă sunt personaje politice cu o mare forță decizională.
În orice caz, Rusia este în acest moment o amenințare pentru tot spațiul acesta al nostru și probabil că următorul concept strategic al NATO va defini mult mai clar acest lucru, faptul că Rusia prin acțiunile din ultima vreme este o amenințare la adresa țărilor din zonă, cel puțin, și care sunt țări NATO.
Evident, există și un plan care va fi pus în practică legat de aceasta și sigur, există și un plan de măsuri pe care politicul le poate gândi în acest sens, în cazul în care amenințările devin realitate și sunt puse în practică, pornind de la strategii de îndiguire economică, de blocaje și alte lucruri care se întâmplă în general în aceste situații.
Să sperăm să nu ajungem la această situație.”, a transmis Vasile Dîncu, la Digi24.
De asemenea, ministrul Apărării a punctat că NATO își dorește să întărească dialogul cu Rusia. Astfel, se încearcă să se intre în cadre raționale pentru ca amenințările la adresa independenței Ucrainei să nu se transforme în fapte care pot avea repercursiuni grave.
„Până la urmă, NATO și conceptul din 2010 al NATO avea două cuvinte-cheie: „dialog” și „descurajare”.
Iar acum, ideea pe care o avansează NATO continuu – l-am auzit recent pe secretarul general – adjunct al NATO, dl. Mircea Geoană, aici, la București, spunând – este că dialogul este principala țintă cu care merge în acest moment NATO către Rusia, încercarea de a întări dialogul și de a încerca să se intre în niște cadre raționale, în proceduri internaționale, pentru a nu mai avea fenomene precum anexarea Crimeei sau, în această situație, amenințările la adresa independenței Ucrainei.”, a adăugat ministrul Apărării.