Rusia continuă antrenamentele de intimidare în apropiere de Marea Neagră, unde a trimis peste 1.500 de militari care efectuează exerciții. Experții susțin că multe dintre exerciții nu au fost anunțate anterior.
În contextul conflictului din Marea Azov, Rusia a trimis în Crimeea mai multe bombardiere nucleare și personal militar. În paralel, însă, efectuează și exerciții de antrenament în zona Mării Negre.
Acolo ar fi dislocată o cantitate mare de echipamente militare, sute de aeronave militare, dar și vehicule amfibii, potrivit Adevărul.
Scenariul de la Marea Neagră ar fi unul ofensiv, potrivit surselor Adevărul, și ar presupune simularea unor atacuri aeriane și navale contra inamicilor.
„Unităţile se vor antrena pentru desfăşurarea rapidă de trupe în cel mai scurt timp posibil. Personal militar şi echipamente vor fi lansate din avioane”, susțin oficialii militari de la Moscova.
Surse militare nu resping ideea că rușii ar simula un eventual atac asupra scutului antirechetă de la Deveselu. Concret, „cazarma care găzduieşte această unitate americană a fost reprodusă la scară 1/1 din materiale uşoare, iar piloţii se pot perfecţiona în condiţii cât mai apropiate de cele reale”, au explicat sursele citate.
Declarațiile Rusiei la adresa scutului din România nu sunt noi. La începutul anului, Ministerul Apărării a propus Americii să distrugă lansatoarele de rachete Mk-41, care fac parte din sistemul de apărare antirachetă din România.
Rusia susținea, la acea vreme, că dislocarea lor este una ofensivă și că încalcă Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF). Americanii afirmau, la rândul lor, că aceste declarații vin după ce SUA au amenințat că se retrag din IFN, tocmai pentru că Rusia nu și-ar fi respectat angajamentele.
Experții citați de Adevărul susțin că Moscova are un scop măreț: vrea să ajungă cea mai mare armată din lume.
„Din păcate această atitudine agresivă a ruşilor a intrat în cotidian încât putem spune că nimic nu mai este nou pe frontul de Est. Prin aceste manevre, Moscova îşi atinge două scopuri. În primul rând îşi antrenează militarii, dar, mai important, induc sentimentul de teamă în zonă Mării Negre şi nu numai. Este o tactică tipic sovietică pe care Putin a învăţat-o foarte bine”.
Costin Georgescu, fost director SRI
Numai că așa s-a întâmplat și în 1991 când, din cauza cheltuielilor exorbitante pe tehnică militară, URSS a colapsat.
Economia Rusiei nu arată nici în 2019 atât de bine pe cât ar vrea să dea impresia Vladimir Putin. Prototipurile de succes, puține la număr, cu care defilează prin Piața Roșie, nu pot fi dezvoltate prea curând la scară largă pentru că rușii nu dispun de suficienți bani.
Flota navală de la Marea Neagră este, într-adevăr, dezvoltată. Dar un război nu se poate purta numai pe mare. În plus, războaiele moderne nu se mai poartă clasic, cu forță umană, ci cu sisteme inteligente de luptă. Moscova are hackerii ei, destul de specializați, dar mai are până să devină o superputere.
România e țară membră NATO și, potrivit tratatului Alianței, orice atac îndreptat asupra unui membru este un atac îndreptat împotriva tuturor. La capitolul tehnică militară, România stă mai prost decât Rusia.
Chiar dacă s-a angajat să aloce 2% din PIB pentru Apărare, Guvernul încă nu a făcut achiziții impresionante. Sunt contracte în derulare, iar înzestrarea cu rachetele Patriot sau cu lansatoarele de rachete HIMARS va mai dura.
Dar partenerii din NATO cunosc prezența sporită a Rusiei în zona Mării Negre și încearcă să contracareze acest avânt.
„Alianţa Nord-Atlantică a suplimentat prezenţa în zona Mării Negre şi colaborăm cu Georgia pentru contracararea provocărilor de securitate în zona Mării Negre. NATO are mai multe nave, o prezenţă aeriană mai mare, prin misiuni de poliţie aeriană, de asemenea, o prezenţă mai mare la nivel terestru, spre exemplu în România, dar şi prin colaborarea cu parteneri, precum Georgia, în regiunea Mării Negre. Avem trei state care au litoral: Turcia, Bulgaria şi România, care sigur că au prezenţă în zona Mării Negre”.
Jens Stoltenberg, secretar general NATO
În afară de militarii americani detașați la Deveselu, pe teritoriul României mai sunt organizate exerciții și la Câmpia Turzii, la Baza Aeriană 71.