Rusia lui Putin se încordează în fața Occidentului și se laudă cu arme de ultimă generație. Printre ele se numără un tanc care se conduce singur.
Rusia susține că a dezvoltat o adevărată armată de roboți ucigași, printre care tancuri autonome care trag în direcția în care e îndreptată și arma soldatului. De asemenea, Moscova pretinde că are în dotare drone care pot arunca bombe.
Armata de roboți ucigași, care ar urma să-i însoțească pe soldați pe câmpurile de luptă, a fost prezentată într-un clip de propagandă.
Noile tehnologii cu care se laudă Kremlinul includ tancuri autonome controlate prin sisteme de inteligență artificială. De fapt, scopul final al Rusiei ar fi crearea unei armate care să fie controlată numai prin această tehnologie.
Cu alte cuvinte, nu ar mai vrea să trimită pe câmpurile de luptă soldați, ci doar mașinării de război inteligente.
În privința dronelor, acestea sunt capabile să arunce bombe de la diverse altitudini, dar încă sunt controlate de oameni. Pe viitor, și acestea ar putea fi autonome. Iar înseamnă că echipamentele militare vor fi capabile să lovească ținte fără să fie nevoie de intervenție umană.
Dar planurile Rusiei s-ar putea să rămână doar pe YouTube și, cel mult, la stadiul de prototip cu care se defilează în Piața Roșie. În ciuda a ceea ce declară Putin, Rusia nu are nici banii, nici forța necesară să devină o super putere militară, după cum arată Reuters.
Toate marile puteri ale lumii caută să dezvolte, în această perioadă, tehnică militară cât mai sofisticată. Războaiele moderne nu se mai poartă clasic, cu forță umană, ci cu sisteme inteligente de luptă.
Armata britanică anunța, recent, că vrea să dezvolte nu mai puțin de 200 de mini drone, mai mici decât mâna unui om. Ele ar urma să fie înălțate în văzduh pentru a le oferi soldaților o vedere de ansamblu. Imaginile surprinse de drone ar urma să fie văzute, în timp real, de militarii de la sol.
Ministerul Apărării de la Londra investește nu mai puțin de 87 de milioane de dolari în echipamente militare de ultimă generație.
Mulți experți se declară îngrijorați de faptul că guvernele din toată lumea investesc miliarde de dolari în echipamente de ultimă generație. Mulți specialiști cred că roboții capabili să ucidă reprezintă un risc uriaș la adresa omenirii.
Aceștia ar trebui interziși, susțin experții și cei care militează pentru drepturile omului.
Armele autonome, care își stabilesc țintele fără intervenție umană, reprezintă, e drept, a treia revoluție în domeniul militar – după praful de pușcă și armele nucleare.
Amnesty International a făcut un apel către puterile mondiale să sprijine negocierea adoptării unei noi legislații internaționale. Această lege ar urma să interzică dezvoltarea și utilizarea unor sisteme de arme complet autonome.