Pe 20 aprilie agențiile de presă internaționale anunțau restricțiile Rusiei asupra spațiului de zbor din Ucraina. În același timp Moscova a restricționat accesul navelor de război străine în apropierea Peninsulei Crimeea. Deciziile vin pe fondul tensiunilor diplomatice dintre Rusia și Occident. Reacțiile occidentale au apărut și după creșterea numărului trupelor rusești la frontiera ucraineană, care provoacă îngrijorare.
Ultimele evenimente de la granița Ucrainei au generat tensiuni în rapoartele diplomatice dintre Rusia și Occident. Recentele mișcări de trupe rusești au determinat reacții dure și sancțiuni din partea Statelor Unite ale Americii, dar și din partea NATO.
În acest context Klaus Iohannis anunța ieri întâlnirea de urgență a CSAT, pe 27 aprilie, pentru a discuta care sunt pașii de urmat în această situație tensionată. Președintele declara ieri, pe 22 aprilie, că situația este îngrijorătoare. Ambasadorul Rusiei la București, excelența sa, Valery Kuzmin, a transmis un mesaj României, în acest context.
”Pe scurt, nu există niciun motiv pentru care România să se îngrijoreze de situația din estul Ucrainei. Desigur, cu excepția cazului în care, din propria voință sau a aliaților săi strategici, ea ar fi implicată într-un fel de aventură militară concepută de „capetele fierbinți” din sediul NATO.
(..) Înțelegem îngrijorarea multor români cu privire la situația tensionată dintre Washington și Moscova. Trebuie să spun că vinovatul în degradarea fără precedent a relațiilor ruso-americane a fost noua administrație a Casei Albe condusă de președintele J.Biden.”, declara ambasadorul Rusiei.
Rusia a trimis 15 nave de război în Marea Neagră pentru o manevră, pe fondul intensificării tensiunii cu Ucraina și Occident. Consolidarea vine în momentul în care Ucraina acuză Kremlinul de o acumulare masivă de trupe rusești la frontierele sale.
De cealaltă parte, Moscova a numit-o exercițiu defensiv temporar. Navele au trecut prin strâmtoarea Kerch, în largul peninsulei Crimeea, a declarat Moscova pentru agenția de știri rusă Interfax. Alte două nave din clasa Ropucha din Flota de Nord a Rusiei, capabile să transporte tancuri și să livreze armuri și trupe în timpul asalturilor de pe coastă, au tranzitat sâmbăta trecută Bosforul, a informat agenția de presă Reuters.
Ministerul rus al apărării anunța că unele zone maritime din peninsula Crimeea vor fi închise temporar pentru navele de război străine din cauza manevrelor. Dar transportul maritim în strâmtoare nu a fost afectat, a mai spus acesta.
Agenția Reuters a declarat că o navă care transporta camioane logistice și echipamente pentru forțele NATO din România a tranzitat Bosforul. Conform agenției, gestul este un semnal al tensiunilor sporite în regiune. Statele Unite au anulat recent desfășurarea a două nave de război în Marea Neagră în urma plângerilor din partea Rusiei.
Puterile occidentale au sprijinit Ucraina, Uniunea Europeană, SUA și NATO acuzând acțiunile recente ale Rusiei în regiune. Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au cerut astăzi Moscovei să retragă trupele de-a lungul frontierei ucrainene.
Cu toate astea, Kremlinul a susținut că are dreptul să mute trupele ruse oriunde dorește pe teritoriile sale. Escaladarea vine, de asemenea, pe măsură ce relațiile dintre Moscova și Washington se înrăutățesc, cu noi sancțiuni.
De aproape șapte ani, părți din regiunile Donetsk și Luhansk de-a lungul frontierei ruse au fost controlate de separatiștii pro-rusi. Rusia și Ucraina s-au acuzat pentru conflictul intens din Donbass între separatiștii pro-rusi și forțele ucrainene.
Ucraina a declarat că se teme de o invazie rusă la scară largă, dar Moscova a negat astfel de intenții. Cu toate acestea, s-a angajat să facă eforturi pentru a proteja vorbitorii de rusă din regiune. Din 2014, conflictul a ucis cel puțin 13.000 de oameni.