20 apr. 2021 | 16:04

Începe războiul? Ce interdicție majoră a dat Rusia legat de Marea Neagră. Detalii de ultimă oră

Politică
Începe războiul? Ce interdicție majoră a dat Rusia legat de Marea Neagră. Detalii de ultimă oră
Navigația în anumite părți ale Mării Negre interzisă

Presa moscovită anunța astăzi interdicții impuse de Rusia în spațiul aerian din vecinătatea Ucrainei. Rusia a blocat zborurile peste Crimeea și Marea Neagră pentru a efectua exerciții navale și aeriene.

Rusia impune noi restricții în Crimeea

Este vorba de așa-numitul „aviz către aviatori” (NOTAM) care este depus pentru a avertiza piloții de avioane cu privire la potențialele pericole. Avizul se va aplica apelor teritoriale de pe coasta de sud a Crimeei și părților apelor internaționale din largul Mării Negre în perioada 20-24 aprilie, spune publicația TheMoscowTimes.

Zona a fost declarată temporar periculoasă pentru zborurile aeronavelor„, a declarat Interfax, citând avizul. Agenția de presă a mai adăugat că restricțiile se aplică la o altitudine maximă de 19.000 de metri.

Peste 20 de nave de război ale Flotei Mării Negre au efectuat exerciții comune. La exerciții au participat și avioane de atac Sukhoi Su-25 din districtul militar sudic în urma alertei NOTAM, a informat Interfax marți. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit marți restricțiile de zbor drept „practică mondială absolut normală”.

Navigația în anumite părți ale Mării Negre restricționată

Ministerul Apărării din Rusia a declarat anterior că a închis navigația în anumite părți ale Mării Negre. Restricțiile erau pentru navele militare și oficiale străine. Decizia a fost dată pentru mijlocul lunii aprilie până la sfârșitul lunii octombrie.

Se pare că Marea Britanie intenționează să trimită două nave de război în Marea Neagră în luna mai. Gestul britanicilor este pentru a-și manifesta solidaritatea cu Ucraina. Anunțul Angliei vine după ce Marina SUA a abandonat planurile sale inițiale de desfășurare a două nave de război în zonă.

Rusia a acumulat, conform estimărilor UE, mai mult de 100.000 de soldați în apropierea Ucrainei și în Crimeea. Observatorii internaționali și Casa Albă vorbesc de cea mai mare acumulare de trupe de când a izbucnit prima dată în 2014 conflictul.

Administrația Federală a Aviației din SUA a emis în weekend o alertă NOTAM. Comunicatul avertiza companiile aeriene americane să exercite „extremă precauție” asupra zonelor din apropierea frontierei Rusia-Ucraina. În tot acest timp tensiunile a crescut asupra acumulării militare a Rusiei și care reînnoiesc ciocnirile din estul Ucrainei.

SUA consideră planurile Rusiei o „escaladare neprovocată”

Departamentul de Stat al SUA marca luni decizia Rusie ca o „escaladare neprovocată”. Aceste noi acțiuni ar putea avea un impact asupra accesului la porturile ucrainene din Marea Azov. Marea este conectată la Marea Neagră prin strâmtoarea Kerch și este situată pe vârful estic al peninsulei Crimeea anexată de Rusia în 2014.

„Aceasta reprezintă încă o escaladare neprovocată în campania în curs de desfășurare a Moscovei de a submina și destabiliza Ucraina.

Această evoluție este deosebit de îngrijorătoare pe fondul rapoartelor credibile despre acumularea de trupe rusești în Crimeea.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Ned Price într-un comunicat.

Principalul diplomat al UE, Josep Borrell, a declarat că Rusia a concentrat peste 100.000 de soldați la granița Ucrainei și în Crimeea. Într-o conferință de presă, luni, Borrell vorbise inițial de peste 150.000 de soldați și a refuzat să ofere o sursă pentru cifră. Tensiunile dintre Rusia și Occident au crescut în ultimele săptămâni.

Vin și pe fondul unei creșteri a luptei dintre armata ucraineană și separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei. Cu toatea astea o întâlnire la nivel înalt între Vladimir Putin și Joe Biden a fost anunțat în cadrul unui summit pe teme climatice.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro