Rusia a hotărât să oprească transportul de gaz prin conducta Yamal-Europa către două țări. Invazia Ucrainei și tensiunile din Occident din cauza conflictelor violente ale armatei ruse au făcut ca aprovizionarea cu energie să fie și ea în centrul atenției în ultima vreme. Care este recomandarea unui oficial din Energie? „Rusia își folosește resursele de gaze naturale ca o armă economică și politică”, spun unii specialiști.
Rusia oprește transportul de gaz către Germania și Polonia prin conducta Yamal-Europa. Invazia Ucrainei și tensiunile din Occident au făcut ca aprovizionarea cu energie să fie în prim-plan. Secțiunea germano-polonă a conductei a trecut în modul invers, spre vest, la data de 21 decembrie.
Astfel, polonezii au hotărât să apeleze la proviziile stocate ale Germaniei în loc să mai cumpere gaz rusesc la prețuri mai mari decât înainte. Creșterea prețurilor la gaze în Europa a fost cauzată de livrările de gaze instabile ale Rusiei și din cauza cererii mari de combustibil pe măsură ce economiile abia se redresează după criza sanitară.
Gazprom a trimis în mod intermitent gaz către vest, anunțând că a crescut livrările către vest prin Ucraina. Conducta Yamal-Europa preia aproximativ 15% din gazul rusesc ce trebuie să ajungă în Europa. În timpul acesta, 40% din cererea europeană de gaze vine din Rusia.
Șeful Agenției Internaționale pentru Energie vine cu o recomandare pentru cetățeni. Acesta a declarat că europenii ar trebui să își reducă temperatura din case pentru a economisi gaze, dar și pentru a reduce dependența de importurile rusești.
Oamenii ar putea ajusta termostatul de acasă cu cel puțin 1 grad Celsius, lucru care ar ajuta la economisirea a aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an. Principalul consilier energetic la nivel mondial a mai subliniat că „Rusia își folosește resursele de gaze naturale ca o armă economică și politică. Acest lucru este clar pentru toată lumea din lume.”
„Ajustarea termostatului de acasă cu 1 grad Celsius ar economisi aproximativ 10 miliarde de metri cubi de gaz într-un an, o economie importantă în cadrul importurilor totale de gaze rusești de 155 de miliarde de metri cubi, dacă ar fi implementată împreună alte măsuri. Ar ajuta la reducerea facturilor la energie, dar la menținerea confortului”, a spus Fatih Birol, director executiv al AIE, organul global de supraveghere a energiei.
Europa va putea să reziste și să încălzească locuințele cetățenilor săi cu rezervele de gaz existente în următoarele trei luni, dacă în timpul invaziei Ucrainei s-ar ajunge la o oprire totală a importurilor de gaze rusești, arată analiza unui institut economic german citat de The Guardian.