Rugăciune către Sfântul Dumitru. Când trebuie să o rostești

de: Anca Lupescu
25 10. 2023

Românii creștin ortodocși sărbătoresc în fiecare an pe 26 octombrie Sfântul Dumitru. Această rugăciune către Sfântul Dumitru trebuie rostită în noapte de dinaintea sărbătorii, dar și în această zi specială. De asemenea, mulți oameni aleg să dea de pomană în această zi pentru sufletul celor plecați dintre noi. 

Cine a fost Sfântul Dumitru

Sfântul Dumitri s-a născut în Salonic, Grecia, în anul 270 d.Hr. Provenind dintr-o familie înstărită și fiind atletic în aparență și eroic în spirit, a devenit ofițer de rang înalt în Armata Romană la o vârstă fragedă. (De aceea este reprezentat în icoanele bizantine îmbrăcat în uniformă militară, fie în picioare, fie călare pe un cal.) 

Citește și: Când este Sfântul Dumitru 2023. Pe ce dată pică această sărbătoare

El se considera mai întâi un soldat al lui Hristos și abia apoi un soldat în armată. A petrecut cea mai mare parte a timpului său ca misionar devotat, predicând Evanghelia la întâlniri secrete și convertind păgâni la credința creștină.

La una dintre aceste întâlniri, a fost capturat și adus în fața împăratului Maximian, care dorea să afle adevărul despre convertiri. Sfântul Dumitru și-a mărturisit credința, spunând: „… numai în Hristos cred.” Cu această mărturisire, Maximian a ordonat ca Sfântul Dimitrie să fie închis și supus celor mai crude torturi.

A predicat Evanghelia din închisoare

Chiar și în închisoare, Sfântul Dumitru nu a încetat să predice Evanghelia celor care veneau să-l vadă. În închisoare, a fost vizitat de discipolul său, Nestoras. Nestoras era un om de statură mică și venise să ceară binecuvântarea iubitului său învățător pentru a lupta în viitoarele jocuri de gladiatori. 

Citește și: Cea mai puternică rugăciune din Biblie. Te ferește de rele și blesteme

Împăratul hotărâse să folosească jocurile ca un duel între creștinism și păgânism, provocând orice creștin să lupte împotriva gigantului atletic.

Cu binecuvântarea Sfântului Dumitru, Nestoras a luptat și l-a ucis pe Leo, gigantul trimis de împărat. Furios la pierderea gladiatorului său preferat, împăratul a poruncit ca Nestoras să fie decapitat pe loc.

 Recunoscând că Sfântul Dumitru era forța inspiratoare din spatele lui Nestoras, împăratul a ordonat ca Sfântul să fie executat prin înjunghiere cu sulița la 26 octombrie 306 d.Hr. 

Creștinii au înmormântat trupul Sfântului Duimitru în locul execuției, iar datorită miresmelor frumoase care emanau din mormântul său, a fost numit Mirovlitis sau „Izvorâtorul de Mir”.

Cele mai vechi icoane ale Sfântului Dimitrie se găsesc în biserica sa din Salonic, el fiind protectorul acestui loc. 

Acest lucru nu se datorează doar faptului că s-a născut și a murit acolo, ci și pentru că oamenii cred că intervenția sa a salvat orașul în timpul multor atacuri ale națiunilor slave, bulgare, arabe, saracene și altele. Chiar și eliberarea Salonicului în timpul războaielor balcanice din 1912 coincide cu ziua sărbătorii Sfântului Dimitrie, la 26 octombrie.

În vremurile antice, viața Sfântului Dimitrie era sărbătorită cu festivități care țineau luni întregi. Aceste sărbători erau însoțite de numeroase evenimente, precum celebrul târg numit „Demetria”. 

Comercianți și oameni de afaceri din Europa, Egipt, Arabia și Libia veneau pentru a face afaceri și a negocia. La festivități participau și filozofi, învățați ai vremii și artiști.

Rugăciune către Sfântul Dumitru

Rostește această rugăciune în seara de 25 octombrie sau ziua de 26 octombrie, de Sfântul Dumitru. Această rugă către Dumnezeu te ferește de boli și îți aduce bunăstare și liniște sufletească.

„Mare mucenice Dumitru, Izvorâtorule de Mir, cel care ai ruşinat păgânătatea, plecându-ne genunchii înaintea ta, ne rugăm ţie cu umilinţă: Tu, cel care stai înaintea lui Hristos, vindecă-ne prin rugăciunea ta de patimile sufleteşti şi trupeşti care ne apasă!

Luminează-ne sufletele moleşite de păcate, tu, cel care te-ai luptat cu tăria Duhului pentru adeverirea credinţei adevărate!

Fereşte-ne, sfinte, prin iubitoarea ta mijlocire, de orice întâmplări rele: de boli, de neputinţe, de potop, de foc, de cutremur, de vrajbă, de lipsuri, de războiul dintre noi, de vrăjmaşii văzuţi şi de cei nevăzuţi şi de toate primejdiile, ca să ne învrednicim şi noi, păcătoşii, în veacul ce va să fie, ca împreună cu tine şi cu toţi sfinţii, să-L slăvim cu bucurie pe Dumnezeu şi să devenim părtaşi vieţii veşnice.

Amin!”.