Rudele nu pot scoate actele medicale a răposatului. „Decedatul nu şi-a dat acceptul explicit în timpul vieţii ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva”

Rudele nu pot scoate actele medicale a răposatului. „Decedatul nu şi-a dat acceptul explicit în timpul vieţii ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva”
Rudele nu pot scoate actele medicale a răposatului

O familie din județul Iași au vrut să scoată actele medicale ale unei rude decedate. Când au început demersurile, aceștia au fost șocați. Nu au putut primi actele deoarece, după spusele medicilor, decedatul nu și-a dat acceptul ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva.

Situație șocantă la cel mai mare spital din Moldova

Pățania oamenilor a avut loc în cel mai mare spital din Moldova, „Sfântul Spiridon”. Până la urmă, pentru a ajunge în posesia actelor medicale, fiica și soția bărbatului decedat s-au adresat instanței. Problema nu este că decedatul ar fi refuzat ca diagnosticul său să fie comunicat altcuiva, deoarece acesta a brusc în comă după internare. Argumentele spitalului cum că nu se pot înmâna actele familiei i-a pus în dificultate chiar și pe judecători.

Totul s-a întâmplat în anul 2019, luna septembrie. Atunci, M.B. a decedat la spitalul „Sf. Spiridon” din Iași. Familia acestuia, soția și fiica, au cerut de două ori copii după foaia UPU, ORL, foile de la terapie intensivă și formularul anexă de consimțământ pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Se pare că spitalul a refuzat să le înmâneze aceste foi familiei, pe motivul că decedatul nu a dat consimțământul ca starea lui de sănătate să fie comunicată altcuiva. Rudele bărbatului au încercat să le explice medicilor situația. Acesta suferea de surditate, iar aparatul auditiv nu era la el. Era imposibil pentru el să-și dea respectivul accept. Cu toate acestea, poziția spitalului a rămas acestea. Ei susțin că nu pot comunica informații considerate confidențiale, prin urmare, actele nu pot fi înmânate.

Până și magistrații au rămas șocați

Probabil că ciudățenia cazului i-au surprins și pe magistrați, fapt pentru care au decisă să amâne inițial propunerea sentinței. Ulterior, au luat în calcul faptul că M.B. era într-o stare gravă de sănătate în momentul în care a fost internat la spital. Datorită stării acestuia, nu era conștient în totalitate. Bărbatul era sedat, intubat și ventilat mecanic, fiind imposibilă obținerea oricărui acord de la el, în special în această situație. Legea drepturilor pacientului nu reglementează ce se întâmplă în cazul în care pacientul se află într-o stare fizică ce nu îi permite să își exprime acordul. În lipsa lipsei acestei reglementări, judecătorii au mers pe principiile fundamentale ale dreptului.

Unul dintre ele spune că unde există aceleași rațiuni, trebuie aplicată aceeași soluție. Magistrații au dat ca exemplu procedura de prelevare a organelor în cazul pacienților aflați în moarte cerebrală. În acest caz, dacă pacienții nu își dau acordul clar în timpul vieții, acesta poate fi suplinit de voința familiei. Prin urmare, judecătorii au cerut spitalului să elibereze actele cerute de familiei, dar și să suporte plata cheltuielilor de judecată. Sentința a fost atacată de reprezentanții spitalului, magistrații rămânând ieri în pronunțare.