11 mai 2023 | 16:14

Roșia este legumă sau fruct? Care este adevărul, de fapt

Diverse
Roșia este legumă sau fruct? Care este adevărul, de fapt
Roșia este legumă sau fruct

Roșia sau tomata este una dintre ele mai populare alimente și este consumată des de foarte mulți români. Însă când vine vorba de a decide dacă roșia este legumă sau fruct, există o dezbatere intensă pe acest subiect. În materialul care urmează, vă arătăm ce este, de fapt, roșia!

De unde provine roșia – istoric

Sunt multe persoane care nu știu să facă diferențe între fructe și legume, de aceea unii cred că roșiile sunt fructe, deoarece au gustul și textura dulce. Alții, în schimb, sunt de părere că roșiile sunt legume, pentru că sunt folosite în salate, supe și alte preparate culinare. La prima vedere, roșia este, fără doar și poate, o legumă, însă lucrurile stau cu totul diferit. Așadar, haideți să vedem dacă roșia este, de fapt, legumă sau fruct!

Roșia este denumită științific Solanum lycopersicum și face parte din familia solanaceae, originară din America Centrală și de Sud. În Europa a ajuns abia în secolul XVI, în țări precum Spania, Portugalia și Italia. La noi în țară, roșia a ajuns să fie cultivată abia după secolul XVIII.

Dacă nu știați până acum, roșia este o plantă perenă și este apropiată din punct de vedre genetic cu vânăta, ardeiul sau cartoful. Poate ajunge până la 3 metri înălțime, iar frunzele roșii sunt lungi și cu margini serate. În plus, există în jur de 4000 de soiuri de roșii pe tot globul. Pentru că sunt ușor de cultivat, majoritatea oamenilor aleg să le crească în propria grădină. Majoritatea roșiilor sunt de culoare roșie, însă există și roșii negre, maro, mov, portocalii, roz sau chiar verzi.

De asemenea, cele mai cunoscute soiuri sunt: roșiile cherry, prunișoare, inimă de bou, beefsteak, roșiile galbene, verzi, negre, roșiile tip curmală sau cele cherry roma.

Roșia, fruct sau legumă?

De-a lungul timpului au existat numeroase discuții pe tema dacă roșia este legumă sau fruct. În anul 2001, Uniunea Europeană a decis în mod oficial că roșia este fruct, nu legumă. Acest lucru se datorează faptului că roșia are semințe, dar se și dezvoltă din pistilul unei flori fecundate, exact ca fructele. Din aceeași categorie fac parte și castraveții, dovlecelul sau vinete, care din punct de vedere botanic, sunt tot fructe.

Un botanist va spune întotdeauna că roșia este un fruct, datorită caracteristicilor fiziologice ale plantei. Drept urmare, tomatele sunt clasificate drept fructe deoarece conțin semințe și cresc din floarea plantei de tomate.

Pe de altă parte, un bucătar sau un nutriționist va clasifica roșia drept o legumă. Și asta datorită faptului că aceasta poate fi consumată în diverse preparate culinare sărate. Gustul roșiilor este similar cu cel al legumelor și nu cu cel al fructelor.

În anul 1893, Curtea Supremă din SUA a decis că roșiile trebuie considerate legume pe baza criteriilor sale culinare. Drept urmare, în SUA, roșia este, de fapt, o legumă.

Și la noi în țară, tomata este considerată o legumă. Acest lucru se datorează faptului că culturile de roșii sunt asimilate altor culturi de legume crescute în sere sau solarii.

Curiozități despre roșii

Roșia este un aliment gustos pe care îl folosim mai ales în timpul verii, însă puțini știu detalii despre această tomată. Iată câteva curiozități fantastice despre roșii:

  • au fost folosite pentru prima dată în secolul al 16-lea, pentru că erau considerate otrăvitoare, în special codițele și frunzele.
  • sunt originare din zona Anzilor și au fost folosite pentru prima oară de azteci.
  • nu se țin niciodată la rece, pentru că aerul rece le-ar putea altera textura.
  • pot fi folosite în cosmetică, mai ales pentru tenul gras.
  • cea mai mare roșie a avut 3,5 kilograme și a fost cultivată în America.
  • primele roșii erau mici și de culoare galbenă.
  • China este cel mai mare producător de roșii din lume, urmat de Statele Unite ale Americii.
  • este cel mai consumat fruct din lume.
  • în Spania este organizat un festival dedicat roșiilor, La Tomatina, unde participanții se bat cu roșii.
  • în secolul XVII, roșiile erau considerate otrăvitoare, pentru că bogații care le mâncau mureau la scurt timp.
  • există 10.000 de specii de roșii în întreaga lume.
Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
O zodie va trece printr-o lecție karmică intensă la final de 2024, care îi va aduce multă suferință. Se va afla la răscrucea destinului, va fi nevoită să-și confrunte greșelile din trecut și să plătească pentru ele
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Adevărul despre banii românilor. Mesaj clar de la Banca Națională
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Trupa Proconsul este în doliu. A murit marele artist: Cu profundă durere, am aflat azi...
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro