Românul care a fost la un pas să îl ucidă pe Nicolae Ceaușescu. Cum a reușit să fugă din țară după ce a eșuat

Românul care a fost la un pas să îl ucidă pe Nicolae Ceaușescu. Cum a reușit să fugă din țară după ce a eșuat
Românul care a fost la un pas să îl ucidă pe Nicolae Ceaușescu

Românul care a fost la un pas să îl ucidă pe Nicolae Ceaușescu. Cum a reușit să fugă din țară după ce a eșuat. Este vorba despre Silvian Cențiu, un rebel din fire și împotriva sistemului din cauza umilințelor la care au fost supuși el și familia sa. Acesta a ajuns, mai întâi fără să știe, complice la o tentativă de asasinare a dictatorului Nicolae Ceaușescu, plănuită cu un an înainte de Decembrie 1989.

Românul care a fost la un pas să îl ucidă pe Nicolae Ceaușescu

După ce toată adolescența s-a poziționat împotriva comunismului, Silvian Cențiu și grupul lui de prieteni credeau că pot salva România. Misiunea de a-l omorî pe Ceaușescu a eșuat, iar acesta a fost nevoit să se ascundă în munți, după care să fugă în Austria, în bătaia gloanțelor. Acesta a povestit cum a ajuns în SUA, a studiat la universități de prestigiu, după care a devenit un om de bază al unora dintre cele mai mari companii din lume, precum Oracle.

Silvian Cențiu a mărturisit că în mintea sa l-a omorât de multe ori pe Ceaușescu.

„În mintea mea, l-am omorât de multe ori pe Ceauşescu. Credeam, şi mai spuneam, că nu e doar el de vină, că sunt mulţi în jurul lui care sunt la fel de răi ca el, şi cu acelaşi efect asupra ţării. Aceştia erau încă clienţii mei într-o anomalie de societate în care îi serveam ziua, le vizitam casele luxoase din care construiau „paradisul muncitoresc“ în care suferea restul populaţiei, şi furnizam inspiraţie ştiinţifică, sau poate doar amuzament, către odraslele lor din care mulţi au ajuns astăzi să domine România.

Noaptea le atacam casele într-un mod copilăros, spărgându-le geamuri, punând afişe şi gumă de mestecat în yală. Însă, într-un mod interesant, am ajuns parte dintr-un complot real de a-l ucide pe Ceauşescu, iniţial fără să ştiu”, a spus Silvian Cențiu pentru adevărul.ro.

„Au tras în noi”

Acesta a povestit că un amic l-a plătit să construiască o soluție pentru a comunica prin radio fără a putea fi detectat. A proiectat și a realizat apoi aparate de cifrare, însă abia când cel care le comandase l-a luat de acasă și s-au ascuns în munți a aflat scopul lor.

„Am aflat care era scopul celor două aparate de cifrare pe care le construisem când, într-o dimineaţă, cel care le comandase m-a luat de acasă şi ne-am ascuns în munţi. În primăvara lui 1988, Ceauşescu a anunţat că şi-a suspendat toate călătoriile în străinătate.

Unul dintre aparatele mele fusese montat pe o bombă într-un canal al drumului spre aeroport, bombă menită să-l ucidă pe Ceauşescu pe drumul pe care nu îşi trimitea sosiile: când pleca în străinătate.

Faptul că îşi suspendase în mod neaşteptat şi inexplicabil călătoriile în străinătate părea a indica faptul că fuseserăm deconspiraţi. Nu ştiu nici azi toate detaliile acelei poveşti. Camarazii cu care m-am ascuns în munţi acţionau regimentar, vorbeau puţin, erau secretoşi – aveau motive. Eu căpătasem glas, eram în al nouălea cer că, de fapt, eram parte din aventura pe care o reprezenta acel atentat uimitor pentru mine. Am început să vorbesc neîncetat despre cum, dacă am fi reuşit, am fi schimba ţara”, a povestit Silviu Cențiu.

Însă până la urmă a ajuns la concluzia că i-ar trebui „educaţie, experienţă, bani şi aliaţi”, așa că s-a mutat pe un alt munte, iar alături de prietena sa și un amic a trecut granița pe la Oraviţa.

„Au tras în noi. Am mers pe jos, ascunzându-ne, prin patru ţări, inclusiv prin fosta Iugoslavie, şi am ajuns după multe peripeţii în Villach, oraşul austriac cu case din turtă dulce, din lumea liberă. Doi ani mai târziu, am luat drumul Americii. Nu m-am mai întâlnit niciodată cu cei pe care i-am lăsat în urmă, în munţi”, a spus Silvian Cențiu, care a ajuns în America, unde a lucrat pentru companii uriașe, precum Oracle.