Pe lângă București, Cluj și Timișoara, Oradea este considerată una dintre cele mai frumoase și ofertante localități din România. În ultimii ani, orașul din vestul țării s-a dezvoltat extrem de tare, mândrindu-se cu un potențialul turistic foarte crescut. Ce construcții au apărut în Oradea, la 31 de ani de la căderea regimului comunist. Clădirile sunt impresionante, iar orașul a beneficiat de fonduri europene.
În fiecare lună, sute de turiști sunt atrași de frumusețile unuia dintre cele mai vestite orașe din România. Oradea captează atenția străinilor datorită arhitecturii sale impresionante, localnicilor primitori și autoritățile locale ce se implică în dezvoltarea continuă a localității.
Situat în inima Crișanei, Oradea s-a dezvoltat foarte mult, în ultima perioadă, datorită fondurilor primite de la Uniunea Europeană. În ultimii 31 de ani, de când a căzut regimul comunist, oficialii primăriei din Oradea și ai Consiliului Judeţean Bihor au reușit să înfrumusețeze „casa” orădenilor, printre altele, cu diverse parcuri, zone pietonale, o rețea de transport bine pusă la punct, un aqua park și un sistem nou de termoficare.
De asemenea, autoritățile locale au implementat o extindere a liniei de tramvai în Oradea, o premieră în țara noastră, după moartea fostului lider comunist Nicolae Ceaușescu și îmbrățișarea democrației în România.
„Această extindere a liniei de tramvai este o premieră pentru România după 1990. Au fost lucrări de montare a liniei de tramvai, a firului de contact, a stâlpilor şi tot ce a fost nevoie pentru ca linia de tramvai să poată fi dată, de mâine, în folosinţă.
În următoarele zile mai rămân de montat panourile de informare pentru cetăţeni, cu minutele în care ajung tramvaiele în staţii”, a declarat Florin Birta, edilul oraşului Oradea.
Noua linie de tramvai din Oradea are o lungime de 3,8 kilometri, iar extinderea sa pe un amplasament nou a presupus o investiție colosală de 11,6 milioane de euro. Pe lângă linii, fire de contact şi stâlpi, au fost montate gazon cu sistem de irigaţii, instalaţii de semaforizare şi adăposturi în staţiile de tramvai.
Autoritățile din Oradea nu au de gând să se oprească aici. Fiind comparat cu cele mai mari capitale europene, municipiul de reședință al județului Bihor va dezvolta propria linie aeriană ce va purta numele de Air Oradea.
„Prin înființarea companiei urmărim dezvoltarea transportului aerian în Oradea și județul Bihor, atragerea investițiilor, atragerea turiștilor în orașul nostru și bineînțeles crearea unei mase critice de pasageri care să frecventeze Aeroportul Oradea”, a declarat Florin Birta într-o declarație făcută pe Facebook.
Această inițiativă îndrăzneață are ca scop atragerea turiștilor în faimoasa regiune din Crișana. Din anul 2022, românii vor putea să circule cu avionul de pe Aeroportul Oradea prin compania Air Oradea.
Va exista un plan de zbor cu trei curse zilnice, dus – întors între Oradea și București, două curse în weekend, plus patru curse externe pe săptămână.