Deși nu ai crede, românii trăiesc mai mult: orașele din România care te ajută să fii mai sănătos

Deși nu ai crede, românii trăiesc mai mult: orașele din România care te ajută să fii mai sănătos

Conform unui studiu publicat de Institutul Național de Statistică, media de viață din România a crescut simțitor în ultimul deceniu, chiar dacă nu este neapărat aliniată la media Uniunii Europene pe acest subiect.

Conform celui mai recent studiu publicat de către Institutul Național de Statistică, speranța de viață a românilor a crescut peste 75 de ani și jumătate. Cu alte cuvinte, cei mai mulți români ating acest număr. În cazul în care vrei să trăiești chiar mai mult decât atât, ai face bine să te muți. Din câte se pare, locuitorii anumitor județe sunt privilegiați.

Persoanele din Brașov sau Vâlcea sunt mai longevive, datorită serviciilor medicale mai performante, aerului mai curat și nu numai, media de vârstă în acele județe se apropie de 80 de ani. Nu este exclus ca anumite circumstanțe să oblige brașovenii la o viață mai activă, particularitatea care lungește viața oamenilor. Oamenii din Cluj și București sunt, de asemenea, peste media națională. Vârsta lor media este de peste 77 de ani.

Nicolae Constantin are 83 de ani şi spune că munca şi muzica l-au ţinut în viaţă. Mai are însă un secret: faptul că a locuit în Braşov, judeţ în care durata medie de viaţă este printre cele mai mari din ţară. „Avem un aer pur, oxigen – slavă Domnului, e în munţi. Mi-a plăcut şi să escaladez, excursiile. Înainte aveam activitate de dimineaţă până seara, mă bucuram de rezultate, eram stimulat”, a declarat vârstnicul pentru Pro TV.

Elisabeta Nagy a împlinit de curând 90 de ani, iar secretul longevităţii ei este optimismul. „Sunt veselă şi îmi place să râd. Asta mă ţine pe mine, râsul. Toţi au murit, toată familia, numai eu şi încă două nepoate mai trăim.”

Când ne îmbolnăvim, cele mai multe probleme sunt derivate din afecțiuni cardiace. Din păcate pentru români, țara noastră este pe primul loc în Europa când vine vorba de incidența acestui tip de probleme de sănătate.

“Nu suntem noi genetic ca popor formaţi să dezvoltăm această boală ci pur şi simplu nu suntem educaţi în stilul ăsta de a preveni, de a face cât mai multă mişcare, de a mânca lucrurile cât mai sănătoase şi de a da atenţie acestor lucruri şi din cauza asta avem şi incidenţă mai mare a acestor boli.”, a spus Iulian Călin, medic specialist cardiolog.

speranta de viata

În Europa, cel mai mult trăiesc spaniolii, italienii şi francezii, peste 82 de ani în medie. Noi suntem pe locul al treilea din coadă – înaintea letonilor şi bulgarilor. În ultimii 18 ani în aproape toate statele europene speranţa de viaţă a crescut cu 4 ani. În lume, Japonia, Elveţia şi Singapore sunt campioanele longevităţii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI