19 dec. 2018 | 19:34

Țara unde bătrânii preferă să meargă la închisoare. De ce se întâmplă asta

Știri generale
Țara unde bătrânii preferă să meargă la închisoare. De ce se întâmplă asta

Coreea de Sud se confruntă cu un fenomen care ia tot mai multă amploare. În timp ce rata infracționalității în rândul tinerilor scade, a început să crească alarmant numărul bătrânilor condamnați. Care este motivul pentru care aceștia preferă să ajungă la închiosoare.

Din cazua faptului că nu au un venit sau un serviciu stabil, majoritatea bătrânilor coreeni, care au peste 65 de ani, ajung să comită diferite infracțiuni din disperarea de a avea un trai mai bun.

Dat fiind numărul tot mai mare de bătrâni, care sunt condamnați, o închisoare din Corees de Sud a ajuns să creeze o arie cu un program special, dedicată deținuților cu vârste peste 65 de ani. Numărul bătrânilor care populează închisorile a crescut cu 45% doar în ultimii cinci ani. Asta în timp ce rata infracţionalităţii este în scădere în Coreea de Sud.

Principalele motive pentru acest fenomen sunt: sărăcia, izolarea şi o populaţie tot mai îmbătrânită. De exemplu, un deținut acuză statul pentru nivelul de trai pe care îl oferă vârstnicilor. Acesta este de părere că guvernul se axează să le ofere de lucru tinerilor, dacă ar face acelaşi lucru şi pentru vârstnici, rata infracţionalităţii ar scădea.

Cei mai în vârstă deținuți și anume cei trecuți de peste 70, muncesc din greu în închisoare pentru a strânge bani. Astfel, sumele strânse îi vor ajuta să supraviețuiască în momentul în care își vor termina pedeapsa și vor trebui să se descurce din nou pe cont propriu.

„Multor deţinuţi le e teamă de ce va urma după ce vor fi eliberaţi. Nu au unde să se ducă, unde să doarmă, nu au bani sau mâncare,” spune un alt deținut.

Celule în care sunt repartizații bătrânii nu au mai mult de opt metri pătrați, iar în ele trăiesc și dorm patru oameni. Uneori, în timpul prânzului, aceștia au dreptul să asculte radio. Astfel, bătrânii sunt încurajaţi să cânte şi să danseze şi sunt învăţaţi să cultive legume, totul ca să poată suporta zilele grele de detenţie.

Aproape 60 la sută din vârstnicii coreeni nu primesc pensie, şi trăiesc în sărăcie lucie, cu puţin ajutor de la stat. Asta pentru că sistemul de pensii de stat din Coreea de Sud a fost introdus în 1988, dar cotizaţiile au devenit obligatorii abia spre finalul anilor ’90.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Ce puneau străbunii în piure, ca să iasă alb, pufos și savuros. Rețeta clasică din anul 1966
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Preț uluitor la cartofii prăjiți. Cât costă la restaurant
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Se modifică buletinele. Cărți de identitate noi pentru toți românii peste 14 ani
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
Pensiile vor fi ÎNGHEȚATE în 2025! S-a aflat ADEVĂRUL!
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro