Institutul Cantacuzino care se află în subordinea Ministerului Apărării Naționale (MApN) nu a reluat producția de vaccin antigripal, pentru că se ocupă de producția unui supliment anti-îmbătrânire.
Este vorba despre un supliment natural românesc, obținut din orz verde pentru a contracara efectele îmbrătrânirii. Și se pare că produsul este celebru pe plan naţional şi international pentru eficacitatea sa de a lupta cu îmbătrânirea celulară.
Gabriel Leş, Ministrul Apărării a anuntat, că unul dintre obiectivele insitutului în acest an este relansarea unui supliment alimentar românesc obţinut din orz verde. Asta în timp ce numărul deceselor cauzate de virusul gripal a ajuns la 158 de victime.
„Unul dintre obiectivele Institutului Cantacuzino pentru acest an este relansarea producţiei celui mai cunoscut supliment alimentar antioxidant brevetat în România, SOD NATURAL, preparat unic în ţară, obţinut din orz verde, cultură proprie, cu un conţinut ridicat de fitonutrienţi. Acesta este cunoscut pe plan naţional şi internaţional pentru capacitatea sa de a contracara efectele radicalilor liberi de oxigen implicaţi în îmbătrânirea celulară, dezvoltarea bolilor inflamatorii şi de iradiere, fiind unul dintre cele mai populare produse realizate de Institutul Cantacuzino. Nu în ultimul rând, majoritatea echipamentelor deţinute de institut în urmă cu patru ani sunt de actualitate ca nivel tehnologic, fiind necesară înlocuirea unui număr mic de echipamente mai vechi, depăşite fizic şi moral”, a declarat Gabriel Leş.
În ceea ce privește producția vaccinului antigripal, Gabriel Leş spune că la nivelul institutului există un plan de acţiune, întocmit de către un grup de cercetători, care cuprinde etapele necesare pentru reluarea producţiei de vaccin gripal şi reautorizarea producţiei.
De asemenea, ministrul Apărării precizează că, în prezent, în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară Cantacuzino „îşi desfăşoară activitatea un număr de 32 de angajaţi în domeniul cercetare, un numără de 75 de persoane în domeniul vaccinuri şi un număr de 17 persoane în domeniul diagnostic. Totodată, vă informă că numărul de angajaţi în domeniul vaccinuri, la data trecerii instituţiei în subordinea Ministerului Apărării, era de 40 de persoane”, a precizat Gabriel Leș.