Românii s-ar putea bucura de o nouă zi liberă în fiecare an. Anunțul a fost făcut chiar astăzi de autorități după ce Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat proiectul prin care ziua respectivă urmează să devină zi liberă pentru salariați. Despre ce zi este vorba, vedeţi un pic mai jos.
Comisia pentru Muncă din Camera Deputaților a aprobat azi un proiect prin care ziua de 6 ianuarie, respectiv ziua de Bobotează, devine zi liberă pentru angajați, a anunțat deputatul USR Cristian Seidler.
Următorul pas pentru ca proiectul să devină lege va fi votul în plenul Camerei Deputaților, care este și cameră decizională. După asta, proiectul va merge la promulgare la președintele României, Klaus Iohannis.
În 2022, salariații români au avut dreptul la 15 zile libere, adică sărbătorile legale, potrivit Codului Muncii, scrie g4media.ro. Dintre acestea, 9 au fost în timpul săptămânii și 6 au picat în zile de week-end.
-1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi de Anul Nou) – sâmbătă şi duminică;
-24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – luni; 22 aprilie (Vinerea Mare):
-24 şi 25 aprilie (Paştele ortodox) – duminică şi luni;
-1 mai (Ziua Muncii) – duminică; 1 iunie (Ziua Copilului) – miercuri:
-12 şi 13 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
-15 august (Adormirea Maicii Domnului) – luni; 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – miercuri;
-1 decembrie (Ziua Naţională a României) – joi;
-25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – duminică şi luni.
Conform legislaţiei în domeniul muncii, salariaţii care aparţin altor culte religioase legale decât cele creştine beneficiază de două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase în fiecare an.
Spre exemplu, calendarul de lucru din Spania include în total 12 sărbători naționale în 2022, cu una mai mult decât anul acesta. Doar opt vor fi organizate în comun în toată Spania.
Pentru celelalte patru, comunitățile autonome pot hotărî dacă le includ sau nu în calendarele lor. De asemenea, în Franța sunt 11 sărbători legale, repartizate pe tot parcursul anului. Guvernate de codul muncii, aceste zile libere nu sunt toate nelucrătoare. Doar 1 mai, Ziua Muncii, este obligatoriu nelucrătoare pentru toți salariaţii cu excepția anumitor sectoare cum sunt spitalele şi transportul public.
De asemenea, nouă sărbători sunt protejate legal la nivel național şi în Germania. Landurile decid dacă mai stabilesc şi alte zile libere în plus.
Nu în ultimul rând, englezii au avut două zile libere în iunie în 2022, cu ocazia jubileului de platină al Reginei Elisabeta. În total, în Regatul Unit angajații au parte de 8 sărbători la nivel naţional.