De ce se mută o fabrică celebră din Timişoara în Ungaria. Motivele pentru care pleacă banii din România.Începe să fie tot mai clar: marile companii părăsesc România, iar cele care doreau să vină fie nu mai vin, fie aşteaptă vremuri mai roze, în cel mai bun caz aşteaptă. O veste mai proastă nici că se putea, pentru o ţară care se împrumută cu nemiluită, tot mai greu şi mai scump, iar asta îngroapă economia.
Guvernul actual nu poate întocmi bugetul pe 2019, ceva inimaginabil pentru ţările europene, care ştiu cu luni bune înainte pe ce bani vor conta anul următor. La ora asta, calculele preliminare arată un deficit de 5% din PIB, inacceptabil în UE şi imposibil de finanţat prin împrumuturi.
Guvernul va fi nevoit să taie venituri şi investiţii, ori să mărească taxele – a doua variantă, mai rea decât prima (aplicată pe vremea guvernului Boc, după măsurile iresponsabile de majorare de pensii în plină criză globală, luate de precedentul cabinet Tăriceanu).
Gigantul elveţian Nestle, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală a bunurilor de larg consum, va închide singura fabrica pe care o deţine în România, la Timişoara, unde produce napolitanele Joe (brand românesc), după o investiţie de acum 19 ani. Au apărut şi primele informaţii oficiale despre motivele plecării: fiscalitatea şi proasta infrastructură din România. Asta au declarat oficiali ai companiei elveţiene, citaţi de mai multe publicaţii.
„Am iniţiat procesul de închidere a fabricii, dar negociem cu sindicatele acum”, au declarat pentru Ziarul Financiar oficialii Nestle. Brandurile produse la Timişoara nu vor dispărea de pe piaţă, producţia urmând să fie mutată integral în Ungaria.
„Închiderea unităţii de producţie din Timişoara este o decizie extrem de dificilă, luată după analize amănunţite şi după implementarea tuturor alternativelor. Pe plan local, Nestlé îşi desfăşoară activitatea pe o piaţă care trece printr-o perioadă de schimbări rapide, caracterizată de noi tipare de consum şi deficit de muncă.”, a declarat pentru Profit.ro Leszek Wacirz, Country Manager Nestlé România.
NU este singurul investitor care decide să părăsească sau să nu mai investească în România. Recent, o mare companie germană a decis să-şi oprească planurile de a investi la Craiova, în industria auto, aşa cum plănuise anul trecut.
Compania Wielpütz Automotive din Germania nu mai construiește la Craiova fabrica de 10 milioane de euro, așa cum anunțase la începutul acestui an. Urma să angajeze 500 de oameni, iar o parte din ei lucrau deja de câteva luni în Germania, pentru a se perfecţiona în perspectiva demarării afacerii din Craiova.
1. Instabilitatea politică provocată de guvernarea PSD-ALDE, prin operaţiunile de atac la statul de drept (pe care inclusiv ieri seară, la Ateneu, liderii UE le-au cerut oprite) sunt principala cauză a crizei banilor cu care se confruntă România.
2. Neîncrederea se simte cel mai clar pe piaţa imobiliară, aflată în cădere liberă, cu tot mai mulţi investitori dornice să vândă şi cu tot mai puţini cumpărători dispuşi să-şi rişte banii pe o piaţă nesigură.
3. Mărirea salariilor şi pensiilor, pentru a închide ochii populaţiei faţă de acţiunile de subminare politică a independenţei justiţiei, lasă ţara fără buget de investiţii. Asta se vede cel mai bine în criza infrastructurii rutiere, invocată iată de cei de la Nestle, dar pomenită în trecut de cel mai mare exportator al României, Dacia Renault.
Cele trei cauze de mai sus au provocat o a patra cauză care alungă banii din România: instabilitatea fiscală. Speriat că va rămâne fără buget pentru pensii şi salarii, guvernul ia măsuri pompieristice cum a fost şi celebra ordonanţă a „taxei pe lăcomie”, adoptate la finele anului trecut.
Ea va împovăra şi mai mult mediul de afaceri, sistemul bancar, fapt dezavuat de însuşi guvernatorul BNR Mugur Isărescu. Pratic, în acest moment, investitorii au toate motivele să se teamă că-şi vor pierde banii. România devine pe zi ce trece o afacere tot mai proastă.